Најновије

ТРАМПОВА ГРЕШКА КОЈА ЋЕ ПРЕВИШЕ КОШТАТИ: Кина има тајно оружје, које може да спречи полетање свих америчких ракета

У априлу прошле године је председник Трамп лансирао 59 “Томахавк” крстерећих ракета на Сирију.

Трамп (Фото: Синхуа)

Он је реаговао на наводни напад хемијским оружјем од стране сиријске владе Башара ал Асада.
То је био најдраматичнији војни потез Трампа откако је постао председник. То је такође био и први намерни напад САД-а на сиријску владу.
Тачно у том тренутку када је он наредио удар, Трамп је такође био домаћин кинеском председнику Си Ђинпингу на вечери у Мар-а-Лаго, Трамповом одмаралишту на Флориди. Сијева жена је такође била присутна.
Трамп је рекао: “Седео сам за столом. Завршили смо вечеру. Сада смо били на дезерту. И имали смо најлепши комад чоколадне торте који сте икада видели. И председник Си је уживао у њему. А ја сам добио поруку од генерала да су бродови натоварени и спремни. Шта да радите? Одлучили смо да то учинимо. Тако су ракете биле на путу. А ја сам рекао: “Господине председниче, дозволите ми да вам објасним нешто… управо смо лансирали 59 ракете… ка Сирији, и желим да то знате“.“
На питање како је председник Си реаговао, Трамп је узвратио: “Застао је на 10 секунди, а онда је тражио од преводиоца да то понови.“
Време напада је требало да застраши Сија и пошаље поруку Кини.
Кина и Сирија су савезници. Кинези Асадовој влади пружају дипломатску, војну и економску подршку. Кина је такође више пута користила своје право вета у УН како би подржала Сирију.
У суштини, Трамп је позвао председника Сија и његову супругу у своју кућу на вечеру. Затим је, током дегустације торте, бомбардовао једног од Сијевих пријатеља.
Трамп се надао да ће његова дипломатија подстаћи Кину да појача свој притисак на Северну Кореју. Такође је желео да Кина направи промене у другим областима, као што је трговина. Изричито је рекао Сију колико.
Међутим, гледајући ближе, Трампов ватромет над Сиријом није био ништа друго него шупаљ гест. Зато што Трамп, без Кине, не би имао ракете које би лансирао на било кога.
Системи за навођење на Томахавк крстарећим ракетама које је Трамп лансирао на Сирију, зависе од посебних материјала на које Кина готово да има монопол по питању производње. Си је то сигурно знао. Иако Трамп вероватно није у то време.
И то нису само ракете…
Ако Кина одлучи да укине ове посебне материјале, читава америчка војска би престала да функционише врло брзо.
Није изненађујуће што Трампов приказ мужевности није импресионирао Кинезе. Нити их је натерао да промене свој приступ Северној Кореји.
Неколико месеци касније, Северна Кореја је тестирала и интерконтиненталну балистичку ракету која је способна да погоди континентални део САД-а, и термонуклеарно оружје по први пут. И једно и друго је могло бити спречено да је Кина снажније притиснула власт у Северној Кореји.
Дакле, на крају – и вероватно ускоро – америчка влада ће покушати да примора Кину путем трговинских и економских средстава.
Трамп је већ претио да ће прекинути трговину са било којом земљом која послује са Северном Корејом.
И Трампов секретар трезора је претио да ће избацити Кину из система америчког долара, ако не казни Северну Кореју снажније. То би било слично бацању финансијске нуклерне бомбе на Пекинг.
Наравно, ово изгледа као претерана претња. Али показује Трампову фрустрацију. То такође значи да би трговинске казне против Кине могле бити неизбежне.
Мислимо да ће ускоро доћи до потпуног трговинског рата.
Али Кина има карте за игру. Могла би напр. забранити приступ том посебном материјалу који смо поменули – материјалу који се користи за израду напредних електронских компоненти, као што је систем за вођење “Томахавк” крстарећих ракета.
Кина је раније користила ову стратегију. Пре око шест година, забранили су извоз током свађе са Јапаном. Ситуација са снабдевањем је изазвала праву манију у индустрији овог посебног материјала.
Готово преко ноћи, цена овог посебног материјала је порасла за више од 10 пута.
САД и Кина су у раним фазама трговинског рата. Само је питање времена када ће да ескалира. То ће се вероватно десити ускоро. Опасна ситуација са Северном Корејом то гарантује.
Како су Руси успели да наглавачке преокрену тржиште дијаманата из рупе која је и данас мистерија прочитајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА