Најновије

АЛЕКСАНДАР ДУГИН У БЕОГРАДУ: Четврта политичка теорија доноси нова решења

Професор Дугин је говорио о потреби за новим политичким идејама, имајући у виду да су сва три политичка концепта Модерне (либерализам, комунизам/марксизам и национализам/фашизам) или потрошена или деструктивна или немају упориште у данашњем реалном свету.

Предавање (Фото: Gepolitica.ru)

Четврта политичка теорија је концепт који пружа могућност за стварање нових политичких парадигми, заснованих на новим основама. У средишту либерализма је индивидуа, у средишту комунизма класа, а у средишту национализма је раса – у средишту Четврте политичке теорије је народ, који је као концепт и феномен давно изгнан из јавног политичког дискурса. Један од разлога за то је тоталитарна природа сва три ранија преовлађујућа политичка концепта. Четврта политичка теорија превазилази тоталитаризам претходних политичких концепата и у практичном смислу се позива на хајдегеријански појам и концепт Dasain.
Професор Дугин је, такође, говорио и о потреби народа да сачувају своје идентитете и традиционалне вредности, јер у супротном, прети нестанак не само народима, него и сваком појединцу, кога неолиберализам прво разлаже и отуђује од свих колективних идентитета, а затим и од припадности човечанству, као колективном идентитету, што може довести до постхуманизма и вештачке интелигенције, који би требало да замене људе, те у тим условима и усисивач може претендовати на своја права. Како не би дошло до тога да машине буду основа будућих друштава и да усисивачи постану важнији од људи, потребно је да се људи окрену ономе што их чини људима, да мисле и кроз свесни говор обликују своје мисли – које треба да постану дела у сагласју са мислима и језиком.

За сутра, 1. марта, заказано је представљање књиге Мрежни ратови, која је објављена на српском језику.  Представљање књиге је заказано на Правном и пословном факултету, у Кнез Михаиловој, 33.  у 18 сати. О књизи ће говорити аутори, Александр Дугин и Леонид Савин. O посети Леонида Савина Руско-српском хуманитарном центру у Нишу читајте ОВДЕ. Извор: Geopolitica.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА