Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ВОТЕЛ: Русија угрожава нашу способност доминације (ВИДЕО)

САД желе да обуздају све већи утицај Ирана на Блиском истоку и спрече изазове за доминацију Вашингтона који представљају Русија и Кина, рекао је у Конгресу главни генерал америчких снага у региону.

Генерал Вотел (Фото: Јутјуб)

Генерал Џозеф Вотел, шеф Централне команде САД-а, обавестио је Комитет за оружане снаге о напорима против Исламске државе и ратова у Сирији, Авганистану и Јемену. Сви они потпадају под надлежност Централне команде САД-а, "једине борбене команде која спроводи активне борбене операције", истакао је Вотел.
САД имају шест борбених команди у свету. Према овом распореду, област одговорности Централне команде САД-а протеже се од либијске границе са Египтом до границе Пакистана са Индијом и до границе Казахстана са Русијом до Судана.
Из Вотеловог припремљеног извештаја на 45 страница, било је очигледно да САД сматрају Иран највећим изазовом у региону, након чега следе "руски и кинески напори да спрече хегемонију" Вашингтона.
"Повећање руских ракетних система земља-ваздух у региону прети нашем приступу и способности да доминирамо у ваздушном простору," пожалио се Вотел у једном тренутку, говорећи о Сирији.
За разлику од америчких снага присутних у тој земљи, руске снаге су у Сирији на позив владе у Дамаску. Вотел је устврдио да је правни основ за присуство америчких трупа у Сирији "колективна самоодбрана Ирака" од Исламске државе.
"Главни разлог зашто смо у Сирији је да поразимо Исламску државу, а то остаје наш једини и јединствени задатак", рекао је Вотел законодавцима, понављајући прошлонедељне коментаре председника Доналда Трампа.
Објашњавајући да је Исламска држава у великој мери поражена, Вотел је упозорио да су "сунитске популације и даље рањиве на регрутовање засноване на идентитету" у терористичке групе, додајући да је "значајан број младих укључен у овом бурном региону, тражећи заједницу и правду, веома подложан учењима екстремиста".
Вотел није признао било какву улогу руске интервенције у Сирији за пораз Исламске државе. Напротив, генерал је имао неке оштре речи за Москву, оптуживши Русију да се игра "пиромана и ватрогасца", подстичући сукоб у Сирији и потом "тврдећи да служи као арбитар за решавање спора". Како је Вотел објаснио, Москва је нудила дипломатске алтернативе на "политичким преговорима под вођством Запада" у Сирији и Авганистану.
Утицај Русије у земљама централне Азије које су раније биле део Совјетског Савеза је "проблематичан", јер би то могло "ограничити опције за ангажман САД-а" и угрозити линије снабдевања НАТО-а у Авганистану, рекао је Вотел.
Генерал је описао Русију и Иран као "историјске ривале" који без обзира на то, деле заједничке интересе ", укључујући и свеобухватну жељу да се удаљи, ако не и протјера САД из региона." Руско и персијско царство су се борила у серији ратова на Кавказиу од 1651. до 1828. године. Иран је био савезник Вашингтона од државног удара америчке Ције 1959. године до исламске револуције 1979. године, када су две земље постале горки непријатељи.
Ово је презентовано у Вотеловом извештају, у којем он износи Вашингтонове ставове о иранском империјализму и "шитском полумесецу" од Ирана до Либана. Међутим, шеф Централне команде изгледа као да се враћа од претходног наратива о рату у Јемену којег је подстакао Иран, те је одлучио да га опише као грађански рат у којем је Иран интервенисао да повреди регионалног ривала Саудијску Арабију.
"Сукоб у Јемену створио је прилику за Иран, који наставља да пружа подршку Хутима у циљу стварања савезника како би вршио притисак на коалицију под вођством Саудијске Арабије и прошири своју сферу утицаја", рекао је Вотел. Он је такође открио да су САД повећале број саветника у саудијској војсци током протекле године, што би требало да "помогне ублажавању инцидената цивилних жртава у Јемену".
Саудијска коалиција ратује у Јемену од марта 2015, без много успеха.
Иако је Вотел експлицитно порекао да је мисија Вашингтона у Сирији да се супротстави Ирану, рекао је да би САД требало да "изграде јаку везу" са ирачком војском и "Сиријским демократским снагама како би спречили иранске циљеве у успостављању линија комуникација у овим критичним областима".
Интервенција коалиције под вођством САД-а и "регионалних сила" - под којима је Вотел вероватно мислио и на Турску - већ је "блокирала способност Асада да поврати велике делове северне Сирије", рекао је генерал.
Он је такође говорио о "ад-хок демократским организацијама" које су успостављене на територијама ослобођеним од Исламске државе од стране "Сиријских демократских снага", а које се ослањају на финансирање САД и коалиције за опстанак.
"Наставак финансирања би им помогао им да одрже популарну подршку и да се поставе услови за њихово одржавање и стабилно управљање", рекао је Вотел.
Међутим, напори САД-а за рад са Курдима у северној Сирији угрожени су недавним нападом турске војске у Сирију у курдску регију Африн. Док курдска милиција која је тамо није део "Сиријских демократских снага" подржаних од стране САД, постоје породичне и племенске везе између њих.
"Наш савез са Турском је најважнији", рекао је Вотел, "али морамо наставити да позивамо на рестрикцију операције јер су њихове акције јасно повећале ризик за нашу кампању да победимо Исламску државу".
Шеф Централне команде такође је устврдио да Москва и Техеран траже крај сиријског рата, јер су давали "милијарде долара" помоћи у Дамаску.
Ипак, он је устврдио да Русија "мора да призна да није способна или да не жели да игра улогу у окончању сиријског сукоба", а да је улога Москве била "невероватно дестабилизирајућа". Вотел није навео никакво објашњење за овакве ставове. Пржење терориста у Источној Гути системом ''Голан 300'' можете погледати ОВДЕ.
Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА