Најновије

ОШТАР СУКОБ СА САД: Москва је спремна да осуди примену хемијског оружја, али не подржава упирање прста у Дамаск!

Сједињене Америчке Државе и Русија су се оштро сукобиле у УН-у због америчког текста у којем се осуђују наводни хемијски напади режима у Сирији и који је Москва хтела да допуни, на шта Вашингтон није хтео да пристане.

Источна Гута (Фото: Јутјуб)

У тим нападима су повређене десетине људи, међу њима и деца. Постоје "очигледни докази" о употреби хлора у тим нападима у источној Гути, у предграђу Дамаска, истакла је Ники Хејли, америчка представница у УН, на седници Савета безбедности посвећеној употреби хемијског оружја у Сирији.
"Имамо информације које говоре да је режим (сиријског председника Башара ал Асада) више пута задњих недеља употребио хлор против властитог народа", рекла је Хејли.
Око 400.000 становника источне Гуте, побуњеничког упоришта, под опсадом је од 2013. године.
САД је у Савету безбедности пустио у оптицај предлог декларације о осуди примене хемијског оружја у Сирији.
Дипломате кажу да је Москва пре доношења тражила времена како би могла коментарисати.
"Русија је одложила прихватање декларације која је само осуда повезана са сиријском децом која тешко дишу због хлора", била је критична Хејли.
Њен колега Василиј Небензја осудио је "пропагандну кампању" којом се "сиријска влада оптужује" за нападе "за које се не зна ко их је починио".
Русија је предложила амандмане како се у тексту више не би спомињала источна Гута и како би се загарантовало да информације у медијима и на друштвеним мрежама буду "веродостојно и стручно проверене".
САД је одбио руске амандмане, кажу дипломате.
Москва је спремна да осуди примену хемијског оружја, истакао је Небензја, али не може подржати текст који "у садашњем облику" упире прстом у Дамаск.
У предлогу америчког текста који је АФП добио на увид истиче се да Савет безбедности "најоштрије осуђује наводни напад хлором 1. фебруара у Думи, у источној Гути, у предграђу Дамаска, у којем је повређено више од 20 цивила, међу њима и деца.
Кривци за употребу хемијског оружја, попут хора или било ког другог хемијског средства, морају одговарати за своје чине", наводи се у тексту.
Прочитајте ОВДЕ како је храброст руског пилота задивила западне медије.
Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пре две године медији су известили да је хемијско оружје кроз Турску достављено терористима у Сирији!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА