Најновије

Сумњива улога турске војске у погибији руског пилота у Сирији

Он је 3. фебруара оборен са неба над сиријским Идлибом. На почетку су детаљи о смрти Филипова били непотпуни- милитанти су објавили само видео снимак са његовим лешом. Међутим, накнадно су се појавиле слике оружја са три шаржера- један шаржер је био празан, док су друга два била полу пуна.

Роман Филипов (Фото: Јутјуб)

И коначно, канал “Directorate Telegram” је објавио видео ове борбе. У првим секундама можете чути како Филипов урла: “Ово је за вас, за момке!“ – и разнео гранатом себе и оне око себе. Судећи по сценарију на видео снимку, два до четири џихадиста су захваћена овом експлозијом.
Мисија Филипов је била у току пре него што је објављен напад терориста- говорили су о томе у Министарству одбране. Војно одељење је објаснило да је пилот у нападачком авиону, пуним муниције, патролирао провинцијом Идлиб на ниској висини од четири хиљаде метара. У једном тренутку је ракета, која је испаљена од стране милитаната, погодила мотор авиона, али је Филипов покушао да задржи авион у ваздуху.
Убрзо су почели кварови система управљања, и ситуација је постала критична. Мајор је био присиљен да се избаци из авиона. Успео је да слети падобраном док су милитанти пуцали на њега – и пријавио је своје координате.
После вести о смрти пилота, дошло је до конфузије око одговорних група.
“Пилот је имао времена да извести о спашавању у области које је под контролом бораца Џабат ал-Нусра, и док је водио битку са терористима, пилот је умро“, изјавило је Министарство одбране у почетку.
Али, "Џабат ал-Нусра" је престао да постоји пре више од годину дана, спојивши се са другим великим и малим терористичким организацијама и назван је "Хаџат Тахрир Ал-Шам".
Извештаји о смрти пилота нису дошли од ове групе, већ од про-турске сиријске групе “Џаиш ан-Наср“.
Убрзо је  "Хаџат Тахрир Ал-Шам" заправо објавио видео снимак са убијеним Филиповим, и то је многим медијима омогућило да верзију Министарства одбране прогласе делимично тачном. Али, испоставило се да је "Хаџат Тахрир Ал-Шам" поставио видео, али су га направили “Џаиш ан-Наср“.
“Џаиш ан-Наср“ је део побуне, који се боре против режима председника Башара Асада. Породице милитаната, по правилу, живе у Идлибу, који они бране од снага Асада и његових савезника.
У случају пилота Филипова, одједном се појавио “турски траг“. Извори су за лист “Комерсант” известили о могућој индиректној кривици Анкаре у овом инциденту. Према њиховим информацијама, авион је био на ниској висини због чињенице да Турска гарантује безбедност у деескалационој зони Идлиба. “Када се развијао задатак лета, могли су да се ослоне на ово“, рекао је извор.
Другим речима, руски пилот је надлетао ту зону на мањој висини него што би иначе радио јер су Руси у Сирији имали гаранције турске војске пошто су у тој зони били њихови савезници. Да ли је издаја руског пилота била случајна или намерна тек ће се утврдити.
Сиријски Тигрови успешно одбранили аеродром Абу Духур од контраофанзиве џихадиста. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Родни Вороњеж се опростио од хероја Русије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА