Најновије

СРБИЈА СЕ ПОВЕЗУЈЕ СА ИРАНОМ: Техеран никад ближе Београду!

Србија је једна од ретких земаља на свету која има изузетно висок ниво билатералних односа и безвизни режим са Исламском Републиком Иран.

Србија и Иран никад ближе (Илустрација: Правда)

Након готово три деценије, поново је успостављена директна авио-линија између Београда и Техерана, а карте за летове на тој релацији, унапредс су продате до јуна месеца. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истакао је тим поводом да је то најбољи показатељ да се Србија спрема за долазак иранских туриста. Према речима министра Љајића, туристи из те земље су само у јануару ове године остварили 2.305 ноћења у Србији. Министар верује да ће се број путника на тој релацији повећавати из месеца у месец. Оператер на овој линији ће бити "Иран ер", али осим летова ове авио-компаније на линији биће присутни и летови конкурентских авио-компанија, тако да ће се број иранских туриста сасвим сигурно само повећавати. - Верујемо да ће безвизни режим и директна авио-линија омогућити лакшу комуникацију пословних људи Србије и Ирана, а желимо да Београд буде централно место за иранске пословне људе и инвестиције, додао је Љајић на конференцији за новинаре. Министар је убеђен да ће економска, привредна и трговинска сарадња између две земље бити на далеко већем нивоу, посебно када се говори о обиму робне размене и иранским инвестицијама у Србији. - Ми смо, иначе, у прошлој години спроводили читав низ промотивних активности туристичких потенцијала Србије у Ирану, а заједно са Словенијом наступали смо у априлу прошле године у Техерану, представљајући заједничку туристичку понуду Словеније и Србије. Ове године Иран је за нас једно од осам приоритетних тржишта када говоримо о промотивним активностима током 2018. године, рекао је Љајић. Према речима амбасадора Ирана Хосеина Моле Абдолахија, успостављање директне авио-линије је друго важно достигнуће у сарадњи две земље након успостављања безвизног режима, а све у циљу олакшања међусобне комуникације, као и развоја сарадње у областима туризма, трговине, културе, науке и образовања. - Ова линија је плод озбиљног труда и искрене сарадње, кооперације свих званичника и релевантних институција у Техерану и Београду. Наши односи сваког дана се све више развијају. Током протеклих шест месеци, скоро 7.000 иранских туриста посетило је Србију и то је невиђена бројка у историјату наших односа, рекао је амбасадор. Та бројка, навео је амбасадор, повећаваће се током иранских новогодишњих празника и док траје сезона годишњих одмора. Према његовим речима, све ово говори о дубоком интересовању народа две земље да имају пријатељске и проактивне односе, рекао је ирански дипломата. Амбасадор је позвао све добре људе у Србији да посете његову земљу, која је, како је истакао, колевка цивилизације, са енормним бројем туристичких атракција од културног и историјског значаја. Помоћник директора за оперативне послове компаније "Иран ер" Абас Ахмадијан Могадам рекао је да је та линија само почетак и да се нада да ће се унапредити сарадња и проширити летови и на друге иранске градове.

Безвизни режим са Ираном се не доводи у питање

Србија се труди да ризик од злоупотреба безвизног режима са Ираном смањи на најмању могућу меру и не сме се дозволити да се тај безвизни режим на било који начин доведе у питање, јер он доноси огромну корист за земљу у туристичком, економском и политичком смислу, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. Србију је недавно посетио и министар иностраних послова Ирана Џевад Зариф, који је том приликом, између осталог, исказао и став своје земље поводом решавања питања Косова и Метохије. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте неке од најзанимљивијих ствари које можете да видите у Ирану:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА