Најновије

АЛБАНСКИ ЈЕЗИК ОЗВАНИЧЕН: Ни физички напад Груевског на Џаферија није успео да заустави насилну шиптаризацију Македоније! (ВИДЕО)

Македонско Собрање, без расправе о 35.500 амандмана опозиције, усвојило је закон којим албански постаје други службени језик у тој држави. Обезбеђење је у последњи час спречило физички сукоб председника парламента Таљата Џаферија и дојучерашњег лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског. Протест испред зграде парламента.

Груевски насрнуо на Џаферија (Фото: ЈуТјуб)

Посланици владајуће коалиције, без расправе о бројним амандманима опозиције, изгласали су Закон о језицима, којим албански језик, практично, постаје други званични језик у Македонији. Овај закон подржала су 64 од 120 посланика у Собрању, чиме је стављена тачка на двомесечно натезање власти и опозиције око усвајања овог акта. Собрање је средином јануара већ донело овај закон, али је тај акт враћен у скупштинску процедуру пошто је председник Ђорђе Иванов одбио да га потпише. Изгласавању Закона о језицима претходио је инцидент, пошто је доскорашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пришао столу председника парламента, извадио Џаферијеву картицу из система за гласање и пролио воду по столу, након чега је Џафери прогласио паузу. Између Џаферија и Груевског стало је обезбеђење, па је инцидент прекинут. ВМРО-ДПМНЕ тврди да је нови закон "противуставан", као и да "продубљује разлике у друштву на штету хомогенизације македонске заједнице". Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски најавио је да ће та опозициона странка поднети кривичну пријаву против председника Собрања јер је парламент без расправе о амандманима усвојио Закон о употреби језика. Закон о језицима, којим албански, практично, постаје други званични језик у тој земљи, био је један од кључних услова албанских партија пред формирање владајуће коалиције на чијем се челу налазе СДСМ и премијер Зоран Заев. Током седнице, испред Собрања протестовали су противници доношења овог закона. Иначе, ново правно насиље у македонском парламенту уследило је само неколико дана након посете Веса Мичела, новог заменика помоћника Стејт департмента задуженог за Балкан, који сада борави у Србији. За разлику од Македоније, он се у нашој земљи сусрео и са представницима тзв. "демократске опозиције", а ко му је данас дошао "на ноге" у америчку амбасаду, сазнајте ОВДЕ. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА