Најновије

Мичел: Косово има право на војску; Вучић - Ко им даје то право?!

Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел је током конференције за медије са председником Србије Александром Вучићем навео да Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и да то не би била никаква претња Србији и Србима.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе и нико нема право да забарни Косову да развија такве структуре - рекао је Мичел. 
Мичел је казао да САД подржавају то право Косова, али и нагласио да је за то неопходна промена устава. 
Он је рекао да то захтева много посла и да су се САД ангажовале " врло блиско са људима у Приштини око тога". 

На основу чега војска?

Не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова, и Србија ће се томе супротсављати, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и додајући да је тај став недвосмислено пренео и високом америчком званичнику Весу Мичелу.
Вучић је тако одговорио на питање да ли је с Мичелом разговарао о формирању косовске војске, а с обзиром да је он јуче у Приштини подржао ту намеру косовске администрације.
Вучић је рекао да је захвалан Мичелу и на разговору о тој теми, који је, како је навео, био отворен, али се обратио присутнима на прес конференцији, људима у ЕУ, САД, свима... позивом да му покажу "један једини папир на основу ког се форимирају оружане снаге Косова, а да то има потпору у међународном праву".
- Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу с војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји - поручио је.

Враћање српских снага безбедности

А кад је реч о Резолуцији 1244, додао је, она такође не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедноти, и то о враћању хиљада.
- Ја зато питам све наше госте да и наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира - упитао је Вучић , а затим поручио:
- Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе с Косовом, и пошто их признају сматрају да имају право да формирају снаге безбедности.
Србија, међутим, додао је, не мисли тако о томе, супротсавља се и супротстављаће се и даље, и то је, каже, и Мичелу пренео недвосмислено.
- Мој је посао да штитим наше интересе и да говорим у складу са законом, а осим тога не мислим да би такав потез (формирање косовских безбедносних снага) допринео било чијој стабилности у региону - закључио је.
Прочитајте ОВДЕ зашто је ЕУ "заледила" поглавље 33 и шта очекује од Србије?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Једно од недавних гостовања Александра Вучића. Погледајте да ли је нешто ново рекао.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА