Најновије

РЕЖИМ У СТРАХУ ОД ДИЈАСПОРЕ: Покрет ''РОД'' захтева да власт испуни обећања, ако режим проба да нас спречи ми ћемо... (ВИДЕО)

Које су жеље, наде и планови Срба у региону под организацијом "Покрет родољуба отаџбине и дијаспоре'', открива иницијатор целог пројекта, председник Скупштине дијаспоре и Срба из региона, Драган Станојевић

Драган Станојевић (Фото: Јутјуб)

Он је у емисији ''Агора'' на Народној телевизји анализирао актуелну политичку ситуацију, као и изазове са којим се Срби у дијаспори суочавају, и предложио механизме којим би се сарадња са расејањем подстакла. Према његовим речима, број школованих и обучених кадрова за дипломатска и друга водећа места у дијаспори, надмашује број оних са којима располаже држава, због чега Срби у дијаспори представљају претњу систему у Србији. - Срби из дијаспоре обезбеђују више милијарди дознака, додатне инвестиције, као и друге видове помоћи Србији, упркос свим тешкоћама. Поред хуманитарне помоћи, Срби се баве и дипломатским радом у иностранству, где често имају више успеха од званичника Србије, али сарадња изостаје пре свега због мањка политичке воље. Заштита територијалног интегритета и повратак избеглих нека су од кључних питања којима се наши сународници баве, и ту, као и на другим пољима, остварују велике успехе - оцењује Станојевић и наставља:  - Ми имамо људе који су успешни економисти и правници. Људе који су успешни у својим сферама и који су се доказали, али они наилазе на проблеме са системом, који им је ненаклоњен и сматра их за претњу. Према његовим речима, постоји одређени број оних који  изгубе интерес за политику, али је у већини случајева супротно, због чега се све више Срба укљујучује и помаже. Тамо стичемо капитал, утицај и могућности. Све ово нам помаже да се анимирамо; шта можемо ми да помогнемо, на који начин итд. Срби у дијаспори се добровољно укључују и преко бројних организација труде да остваре максимум за себе и државу - истиче Станојевић.

Стојановић тврди да дијаспора пошаље годишње у Србију  огромна средства. - То је око 12-15 посто буџета. У њих спадају само оне директне, које су препознате као дознаке, док је наша рачуница да се, само на основу прихода Срба у Русији, у Србију годишње слива више од милијарду евра' - рекао је Станојевић. - У ствари, сматрамо да је дијаспора највећи и најстабилнији инвеститор, који чува социјални мир у Србији, без којег би стање у Србији било равно хуманитарној катастрофи - оценио је он.
Он је објаснио да циљ дијаспоре није да се бори против власти већ да је натера да поведе бригу о расејању. - Није поента да се ми боримо против власти нити да је преузмемо, али је наша амбиција да натерамо државу да брине о нашем расејању и отаџбини, као и да проширимо сарадњу - наводи Станојевић.
Према његовим речима, циљ покрета је да већ договорене и постигнуте споразуме реализизује.
- Оно што ми захтевамо од ове власти јесте да испуни оно што је изгласано. Ми ћемо имати стратешке циљеве и одлуке које ће њима сметати у неком моменту, али ми ћемо формирати делегацију која ће утицати да се поштује воља Срба из иностранства - подвлачи Станојевић. - рекао је он.
Интервју са глумицом Анитом Стојадиновић у емисији "Форум" у продукцији портала Правда и Народне телевизије поглеајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.

Извор: Правда/Narodna.tv
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Слободан Јовановић о смрти новинарства у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Балкан пост