Најновије

ШЕФ АМЕРИЧКЕ ЦЕНТРАЛНЕ КОМАНДЕ ПРЕТИ: Нећемо дозволити победу Русије и Ирана у Сирији! Само, има један проблем...

Шеф Централне команде Армије САД (Центком), генерал Џозеф Вотел изјавио је да Русија и Иран ометају борбу против Исламске државе (ИД) у Сирији и оптужио Москву и Техеран да спречавају ту земљу да "крене даље".

Можда би и напали Сирију, али не знају како да пређу преко руске одбране (Илустрација Правда)

- Наша мисија у Сирији је стриктно орјентисана на уништавање ИД-а, тврди Вотел и каже да је у овом тренутку "највећа претња у Сирији" то што та земља не може да "крене даље" јер је Иран и Русија "изазивањем разних нестабилности" спречавају у томе.
Он је Русију оптужио да истовремено узима улогу "пиромана и ватрогасца", потпирујући тензије међу различитим снагама, а затим покушавајући да се представи као арбитра у насталим сукобима, додајући да сличну ствар Москва покушава да изазове и у односима САД и Турске. - Стога сам забринут због улоге Русије на северу Сирије и како она утиче на све наше односе, а посебно на наше односе са Турском, рекао је Вотел, додајући да је Турска дуго била "кључни партнер у борби против ИД", а да сада има "легитимне проблеме са тероризмом на својим границама". Наравно, Вотел је пропустио да каже да је те "терористе", са којима Турци сада имају проблем - курдски ЈПГ - САД јавно створио, обучио и опремио, што и даље чини на североистоку Сирије.
У даљем излагању, шеф Центкома најављује да ће САД "пореметити планове" Ирана и Русије у том региону. Он каже да је Иран дуго био главна подршка "сиријском режиму", а да је ту улогу сада преузела Русија. - Уколико (Русија, Иран и "сиријски режим") победе у региону, то значи да ћемо у будућности морати да се боримо са таквим утицајем Ирана у овој области, али и са утицајем Русије, објаснио је Вотел неопходност даљих акција усмерених против тог савеза. Генерал је додао и да примирје које је изгласано на Савету безбедности крајем прошлог месеца није имало ефекта и пожалио се да појачане способноси руске противваздушне одбране сада прете да угрозе доминацију америчког ваздухопловства у Сирији.
Другим речима, амерички генерал је запретио Русији и Ирану да ће им Пентагон "пореметити планове", али је објаснио и да, за сада, није јасно како ће то учинити, пошто нису у могућности да изађу на крај са одбрамбеним способностима руске армије на терену. "Обараћемо америчке авионе и ракете", запретио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бнус видео

ОВАЦИЈЕ ЗА ГЕНЕРАЛА: Амерички народ кличе Џозефу Вотелу током свечане доделе признања на полувремену утакмице:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА