Најновије

Сиријски град Ал Сукајлабија: Већ седам година бедем православља на удару исламиста (ФОТО/МАПА)

Прошло је тачно седам година од почетка крвавог сукоба на простору данашње Сирије. Сиријски грађански рат је можда ушао и у најкрвавију фазу од почетка сукоба, мада се ипак надамо да није тако.

(Фото: ANNA NEWS)

Сиријски грађански рат - седмогодишња агонија без престанка

Током рата, мењали су се бројни актери. У почетку је сиријска влада била у великом проблему, изгубљене су велике територије. Јачале су милитантне салафистичке исламистичке групе широм земље, попут Исламске државе и Ал Каиде. Такозвана „умерена опозиција“ препозната у Слободној сиријској војсци (ФСА) како је називана на Западу, није ништа мање брутална у односу на претходно наведене групе.

Разбијање Исламске државе током 2017. године

Исламска држава је током 2017. године разбијена у централној и источној Сирији, захваљујући залагању Русије, њеног војног врха и двојице председника Владимира Путина и Башара ал Асада, када су терористи скоро почишћени са карте, иако је остао део територије у пустињи који је и даље под контролом ИД, који сиријска војска оставља за крај кад заврши са терористима у Идлибу и Дамаску.

Легло терориста - Идлиб

Највећа концентрација терориста који не припадају ИД, (а ни по чему се много не разликују од ИД), смештена је на северозападу земље, у провинцији Идлиб и одатле представљају велику претњу сиријским снагама у Латакији, Хами и Алепу.

Идлиб - салафистички рај

Провинција Идлиб је преплављена разним терористичким групама које су подељене у два супротстављена блока: оних група које подржавају Ал Нусра фронт (Ал Каида/Хаџат Тахрир ал Шам) и оних окренутих према Харакат Арар ал Шаму. Међутим, гледано са стране, између њих готово да и нема никаквих разлика, јер су у питању групе исте салафистичке идеологије са мањим разликама у начину њиховог вођења, због чега су у међусобном сукобу.

Град Ал Сукајлабија - бедем хришћанства на северу Сирије

Ово је прича о граду Ал Сукајлабији, који је смештен у сиријској провинцији Хама и налази се на њеном северозападном делу. Град је истовремено центар истоимене области горе споменуте провинције.
Ал Сукајлабија је смештена на 220 м надморске висине, са популацијом од 17.313 становника (према попису из 2004. године), док је број становника целе истоимене области износио 240.000 људи (према том попису). Већи део области налази се у плодној равници Ал Гхаб. Данас сам град броји око 18.000 душа.

Православци Ал Сукајлабије

Ал Сукајлабија је настањена хришћанским православним становништвом и у самом граду се налазе три православне цркве: Црква Светог Ђорђа, црква посвећена хришћанском празнику Цвети и црква Светих апостола Петра и Павла. Хришћанске богомоље су често биле мета ракетних и минобацачких напада екстремиста из суседног Калат ал Мадика.
Ал Сукајлабија је дала велики број бораца који не само да су бранили родни град, већ су остали упамћени као доказани браниоци целе Сирије. Учествовали су у бројним офанзивама широм земље, а били су (и сад су) припадници бројних јединица и формација попут: снага Сиријске социјал-националистичке партије (ССНП), ИСИС Хантерса – чувених „Ловаца на ИСИС“, Националних одбрамбених снага (НДФ) и многих других...

Античка прошлост Ал Сукајлабије

Место Сукајлабија датира још из античких времена и верује се да је добило име по Селеуку И Никатору – оснивачу Селеукидског царства које је настало поделом државе Александра Македонског (био је један од команданата његове војске). Кроз времена, град је мењао име, које је у корену речи остало исто: Селеуциа ад Белум, Селеуцобелус и Селеуцополис.
Данас се верује да се Ал Сукајлабија налази надомак остатака овог античког града. Читава област заправо обилује античким знаменитостима и споменицима античке (али и средњовековне историје), попут древне Апамеје, коју је такође саградио горе поменути антички владар и војсковођа Александра Великог. Нажалост, древна Апамеја је у великој мери уништена и опљачкана од стране џихадиста, јер се налази близу града Калат ал Мадика у области коју контролишу терористи.

Припадник сиријских Националних одбрамбених снага о ситуацији у Ал Сукајлабији

Контактиран је шеф Канцеларије за информације и медије снага Националне одбране града Ал Сукајлабије, млади господин Јулиан Самир Хан, који је објаснио ситуацију у овом градићу и његовој околини.
На питање колико православаца (хришћана) живи у граду и како успевају да се одбране од терориста, он је рекао следеће:
- У мом граду живи око 18.000 православаца и налазимо се на само 1 километар од терориста. Већ седам година успевамо да опстанемо – каже Јулиан и наставља причу
- Омладина града, сви мушкарци, узели смо оружје у руке и пришли сиријској војсци у намери да одбранимо наше домове. Терористи бомбардују наш град с времена на време ракетама „Град“. Број палих мученика међу цивилима и браниоцима прелази више од 200 погинулих – наводи Хана.
Да опасност и даље не престаје Јулиан Самир Хана нам потврђује следећом изјавом:
- Терористи су више пута покушавали да нападну и уђу у град, али ми нисмо попустили ни метар. Успешно се одупиремо и одржавамо стање под контролом. У граду Калат ал Мадик, тамо су вам терористи - казао је саговорник.

Седам година патње и страдања

Да подсетимо, навршава се седам година од почетка крвавог сукоба и сви се надамо да ће том крвавом и неправедном рату који је са Запада наметнут Сирији, коначно доћи крај, а да ће сиријска војска и сиријски народ ослободити земљу од терориста и окупатора.
Треба подсетити и на то да су на великом удару исламиста поред житеља Сукајлабије били су и многи хришћани широм Сирије (попут хришћана Малуле), али их вера у Бога, победу и слободу није напустила. Напротив, рат их је додатно ојачао и дао им велику снагу да остану на својим огњиштима.
Напомена: Током писања овог текста избиле су жестоке борбе недалеко од Ал Сукајлабије између снага Националне одбране сиријске војске и разних терористичких фракција ФСА и Нусра фронта. Борбе су вођене за град Керназ, који се налази на неких 10-ак километара од Ал Сукајлабије. Џихадисти кренули у "осветничку" офанзиву у Хами и оставили своје животе на фронту! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте јучерашњи извештај са сиријских ратишта.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА