Најновије

ВУЛИН СА ПАВЕЛОМ: Неприхватљиво формирање косовске војске

Министар одбране Александар Вулин рекао је у разговору са председавајућим Војног комитета НАТО-а генералом Петром Павелом да је Србија отворена за сарадњу са партнерима и на Западу и на Истоку уз очување своје војне неутралности, као и да је формирање косовске војске за Србију неприхватљиво.

Вулин са Павелом (Фото: Министарство одбране)

Министарство одбране навело је у саопштењу да су Вулин и Павел у Београду разговарали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, сарадњи Србије и НАТО-ља, као и сарадњи Војске Србије и КФОР-а.
Према речима Вулина, активно ангажовање Србије у расположивим механизмима Партнерства за мир доприноси изградњи способности Војске Србије, а принцип војне неутралности остаје званична и једина политика Републике Србије, саопштило је Министарство одбране.
"Република Србија отворена је за сарадњу са партнерима и на Западу и на Истоку уз очување своје војне неутралности. У том контексту, сарадња под окриљем Програма Партнерство за мир представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета. За Србију је од изузетног значаја да НАТО и у наредном периоду, као што је то било до сада у пракси, уважава њен концепт војне неутралности", истакао је министар одбране. 
Вулин се захвалио генералу Павелу на појашњењу става НАТО-а да Република Србија, као ни српски, нити било који други народ не представљају реметилачки фактор на Балкану. 
Додаје да "основну безбедносну претњу за Републику Србију представља процес отцепљења територије АП Косово и Метохија и да је формирање косовске војске за Србију неприхватљиво".
"Формирање косовске војске је неприхватљиво не само због важеће резолуције СБ УН 1244, већ и због чињенице да једино снаге КФОР-а представљају гарант безбедности грађана наше јужне покрајине и овом приликом се захваљујем НАТО-у на његовом учешћу и сталном присуству на Косову и Метохији", истакао је Вулин.
Напомиње и да српско становништво на Косову и Метохији има поверење у КФОР и у њему види једини гарант своје сигурности и безбедности.
Током посете Србији, генерал Павел ће се одвојено састати и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем и представницима Министарства спољних послова, а предвиђено је и да одржи предавање слушаоцима Високих студија безбедности и одбране и Генералштабног усавршавања.
Пушков поручио САД да објасне како су бомбама отцепиле Косово од Србије. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вулин: Желим вам пријатеље као што су Вучић и Србија
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА