Најновије

РУСИ УЗНЕМИРЕНИ: Није британски шпијун отрован због санкција, него због нечег много горег

Оптужница за мистериозно убиство бившег руског шпијуна у Британији је заузела шире европске димензије.

Скрипаљ (Фото: ФСБ РФ)

Предвидиво, овај инцидент је искоришћен да се распламсају анти руске тврдње у британским медијима. Али, поред тога, Европска унија је врло брзо попустила под притиском да покаже “солидарност“ са Британијом по питању наводног руског напада на њену солидарност, извештавају руски медији.
Пријављено је да бивши британски званичници оплакују недостатак солидарности од држава чланица ЕУ по питању наводног руског преступа на британском тлу. ЕУ је тада одговорила обавезном изјавом о “солидарности“ са Британијом, уз прећутно прихватање руских малверзација у игри.
Наводи о умешаности руске државе у очигледно смртоносно тровање протераног агента Кремља Сергеја Скрипаља у Енглеској прошле недеље, изједначени су са жалосним занемаривањем законског поступка.
У року од неколико часова од инцидента – у ком су 66-годишњи Скрипаљ и његова ћерка превезени на интензивну болничку негу – британски медији су спекулисали да су руски агенти спровели покушај убиства из освете.
Скрипаљ је протеран из Русије 2010. године, након што је осуђен за издају као двоструки агент британске стране обавештајне службе МИ6. Живео је у јужном енглеском граду Солсбери, где је пронађен парализован у јавном парку заједно са својом 33-годишњом ћерком.
Британски службеници за борбу против тероризма су открили да је овај пар био жртва напада отровним нервним агенсом, без идентификације коришћене хемикалије. Они су тврдили да је нападач, или нападачи, сигурно спонзорисани од стране државе да спроведу такву смртоносну операцију. Британска полиција још није конкретно навела ни једну посебну агенцију за овај напад, али како је наведено, британски медији су брзо скочили на несмотрене спекулације о умешаности Русије. Спекулације су подстакнуте од стране владиних министара као што је министар спољних послова Борис Џонсон.
Руско министарство спољних послова је одбацило тврдње о умешаности Москве као “неодговорнију русофобију.“
Идеја да би Русија спровела ризичну операцију уочи својих председничких избора овог месеца, да би се осветила бившем шпијуну који је слободно живео у Енглеској протеклих осам година, оспорава кредибилитет. Искрено, то је апсурдно, с озбиром на већ појачану антируску хистерију у западним медијима да би Кремљ уопште и размишљао о таквој шеми.
Ипак, докази указују на покушај убиства Скрипаља коришћењем војног хемијског оружја. Виши британски токсиколог др Алистар Хеј је за радио Слободна Европа ове недеље рекао да је хемијска супстанца која је коришћена у овом нападу највероватније један од органофосфатних отрова, као што су соман или табун, који се односе на сарин и ВX. То су нервни агенси који могу убити излагањем људске коже једној капљици.
Хеј, који је саветник британске владе за агенсе хемијског ратовања, упозорио је да се не брза са оптужбама против Русије. “По мом мишљењу, много је рано, прерано да се, у овој фази, упери прст у било кога,“ рекао је овај стручњак.
Све што се овај међународно уважени токсиколог усудио да каже јесте да је природа напада имала “војну способност,“ због екстремне смртности коришћених супстанци.
Ако претпоставимо да Русија није била умешана – што је оправдана претпоставка с обзиром на горе поменуто образложење – онда се поставља питање: која државна агенција је то могла спровести? Са којим циљем?
Посебно, овде је фокус усмерене на агенције које желе да саботирају европске односе са Русијом. Као што је горе наведено, једна од последица антируских оптужби око инцидента тровања је била брз притисак на ЕУ да покаже чврст одговор ка Москви.
“Европска унија поново неће помоћи Великој Британији у њеној борби против Русије, након што је бивши британски шпијун наводно отрован у Солсберију, рекао је бивши амбасадор Тони Брентон,“ пренели су британски медији.
Други бивши британски саветник за спољне послове је тврдио да је због горких размирица ЕУ са Британијом око Брегзита “Кремљ искористио недостатак британских савезника код САД и ЕУ, и њихову немогућност да много тога учине по питању случаја Скрипаљ.“
Ова логика указиванаја на Русију је поремећена. Али, аспекат њеног причања је наизглед намеран ефекат упетљавања Европе у шири антагонистички одговор Москви.
Сасвим сигурно, наредна дискусија овде је спекулативна. Али је вреди изнети.
Прошле недеље је политичка кампања под вођством САД-а за упропашћавање пројекта Русије и ЕУ, “Северни ток 2,“ добила обновљени подстицај.
Нафтовод од 1.200 километара, вредан 11 милијарди долара, се приближава завршетку следеће године.
Министри спољних послова Пољске, Естоније, Литваније и Летоније су били у Вашингтону како би се састали са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном да би разговарали о специфичној теми Северног тока 2, и како би се он могао отказати, пренео је Глас Америке.
Пољска и балтичке државе заговарају америчко снабдевање гасом како би заменили традиционални европски извор из Русије. Ово питање је од великог стратешког значаја. Амерички председник Трамп је био гласан у својој подршци европским државама да се пребаце на амерички извоз гаса, иако би то европским потрошачима било много скупље.
Пројекат Северни ток 2 је партнерство између руског државног Газпрома и пет приватних енергетских компанија из Британије, Немачке, Француске и Холандије.
Али, пројекат је трпео због политичких последица око оптужби против Русије по питању Украјине, Кирма и наводног “мешања“ у америчке и европске изборе.
Немачка и аустријска влада чврсто подржавају нову гасну мрежу са Русијом. Прошле недеље је аустријски председник Себастијан Курц био у Москви где се састао са Владимиром Путином и изразио своју подршку за Северни ток 2.
Међутим, поред Пољске и балтичких држава, које су обележене жестоком антируском идеолошком политиком, постоје и елементи у администрацији ЕУ који се противе Северном току. Кажу да постоји тврдња да ће да такав аранжман дати превелику моћ Москви над европским пословима. Такви заговорници су углавном присталице НАТО-а и Вашингтона.
Поента је у томе да је кампања поткопавања партнерства између Русије и ЕУ по питању гаса дошла до обновљеног подстицаја – као што се види код делегације пољских и балтичких министара прошле недеље у Вашингтону. Наравно, они гурају отворена врата. Амерички државни интереси су се удружили са циљем избацивања Русије као европског добављача гаса.
Затим, тајминг покушаја убиства у Енглеској, које је намештено Русији, долази у погодном тренутку у стратешкој борби око европског глобалног енергетског тржишта. Изгледа значајно да се притисак врши на ЕУ да “чврсто“ одговори Москви по питању наводног покушаја убиства протераног британског шпијуна. Захтевање “чврстог“ одговора може бити укидање пројекта Северни ток 2.
Ако се то покаже као мотив за последњи покушај прекидања односа ЕУ и Русије, онда се наш фокус за вероватне починиоце пребацује на следеће: америчке државне агенте, који вероватно сарађују са британским и источноевропским саучесницима, који покушавају да убију Сергеја Скрипаља и његову ћерку како би одстранили Москву.
Дугин тврди да Скрипаљ, Сирија и Енглеска су само жртве! Из која два центра долази напад на Русију прочитајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је бивши пуковник Сергеј Скрипаљ?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА