Најновије

"МОЋНИ ЈУРИШНИЦИ": Како би могла да изгледа српска хеликоптерска ескадрила?

Ако се Војска Србије у наредном периоду одлучи за набавку Ми-35 хеликоптера из Белорусије, практично ће у својој ескадрили, уз већ постојеће, имати чак три типа такозваних "јуришних" хеликоптера.

Ми 35 (Фото: Јутјуб)

У преводу, реч је о летелицама које су опремљене противоклопним оружјем, навођеним оружјем ваздух-земља и ваздух-ваздух, као и системима за управљање из тог оружја. Овакви хеликоптери су покретни и са великом ватреном моћи, због чега се користе и у противтенковској борби.
Да се о набавци Ми-35 хеликоптера размишља, потврђују и из Министарства одбране.
- Како је и министар одбране Александар Вулин нагласио да би многе земље желеле да имају борбене хеликоптере одличних карактеристика, тако и ми анализирамо варијанту опремања борбеним хеликоптерима са транспортним могућностима типа Ми-35 и Ми-17 - кажу у Министарству.
Наводе и да је у средњорочним плановима развоја и опремања Војске Србије, поред осталог, предвиђено и опремање транспортним хеликоптерима са борбеним могућностима. Тако су, кажу, 2016. године набављена два хеликоптера типа Ми-17В5 из Руске Федерације, и потписан је уговор за набавку шест нових хеликоптера Х-145М, произвођача "Ербас Хеликоптерс" из Немачке, који ће бити испоручени 2019. године.
- Министарство одбране и Војска Србије разматрају могућност даљег унапређења транспортних капацитета и борбених способности хеликоптерских јединица Војске Србије. У вези са тим, анализира се више варијанти и могућих опција опремања у тактичком и техно-економском погледу - кажу у Министарству.
Према за сада непотврђеним информацијама, Србија разматра набавку шест противоклопних хеликоптера Ми-35 из Белорусије. Иначе, њих производи Русија, па би њена сагласност била неопходна за евентуалну куповину.
Реч је, заправо, о модернизованој верзији руских хеликоптера Ми-24, која је првенствено намењена противоклопној борби, али уградњом ракета ваздух-ваздух може да се користи и за борбу на небу.

Два су већ у Србији, преговори за још шест

Осим тога, Војска Србије набавила је средином 2016. године и два руска хеликоптера Ми-17. Међутим, према најавама председника Србије Александра Вучића пред прошлогодишњи сусрет са председником Русије Владимиром Путином, са руском државном компанијом "Рособороноекспорт" преговара се о набавци још шест оваквих хеликоптера.
Реч је о летелицама које могу да носе ненавођене ракете калибра 80 милиметара у контејнеру са 80 ракета, али и топ калибра 23 милиметара у контејнеру са 250 метара. Поседује и метео радар, у кабини може да превезе 25 људи, и понесе терет до четири тоне.

Стиже "Ербас"

Оно што ће Војска Србије засигурно добити су “Ербасови” хеликоптери Х-145М, и то девет летелица колико је наручено (шест војсци, три полицији), али неће све стићи у исто време.
Осим двочлане посаде, један хеликоптер може да превезе још девет наоружаних војника, може да носи и ракетно и митраљеско наоружање, али и да се користи и за извиђање и борбене задатке. У цивилној варијанти, користи се за трагање и спасавање. Међутим, која је цена ове набавке, није познато.

"Пензија" за "газелу" и Ми-8

Осим ових који ће стићи или бити уговорени, Србија поседује још око 60 јуришних хеликоптера "Газела", од којих су неки стари скоро четири деценије, и које су својевремено развијале у кооперацији Француска и Енглеска.
Они су оспособљени за противоклопна дејства, могу да се користе у оружаним сукобима, али и за војни и санитетски транспорт. Колико је тачно ових хеликоптера данас оперативно, спада у домен војне тајне.
На заласку "каријере" је и шест руски хеликоптера Ми-8, који се такође налазе у флоти Војске Србије. Они су коришћени и за борбе, али и за евакуацију током ратних сукоба деведесетих година на свим ратиштима на подручју бивше СФРЈ.
Како каже Петар Војиновић, уредник ваздухопловног портала "Танго Сиx", Војска Србије тренутно поседује два типа хеликоптера. Средње-транспортне верзија Ми-8 и Ми-17, као и "лакше" извиђачке типа "Газела".
- Активности државе и последично војске дефинитивно иду ка обнављању хеликоптерских капацитета. Државно и војно руководство је више пута најавило да ћемо наставити да набављамо хеликоптере Ми-17, помиње се додатних шест летелица као додатак двема које су набављене 2016. године. Када је реч о "Ербасовим" хеликоптерима Х-145М, за војску и полицију, када стигну у Србију, они ће бити најмодерније летелице у ратном ваздухопловству - наводи он.

"Чистокрвни јуришници"

Како каже, ако би Србија набавила и хеликоптере Ми-35 из Белорусије, то би ефективно био четврти тип хеликотпера у РВ и ПВО, а трећи који би имао "способности ватреног дејства" по земаљским циљевима.
- Хеликоптер руске производње је једини у овом "трилингу" који је "чистокрвни" јуришни хеликоптер по намени и може, у различитим врстама мисија, превести шест до осам војника - прича Војиновић.
Колико би набавка и ових, али и осталих хеликоптера могла да кошта, остаће вероватно на нивоу процена, јер се трансакције у вези са набавком војне опреме по правилу никада јавно не објављују.
Чињеница је и да Војска Србије, како сада ствари стоје, махом располаже хеликоперима старим неколико деценија, па би набавка нових значајно допринела модернизацији ескадриле, а тиме и одбрамбене и борбене способности војске.
Погледајте ОВДЕ како изгледа најсавременији хеликоптер на свету.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Топ листа десет најбржих хеликоптера у свету.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА