Најновије

(ИНТЕРВЈУ) Марко Видојковић: Тешко нам је да признамо колика смо го*на

Аутор који својим књигама, али и суровом искреношћу не престаје да интригира јавност, поделио је са читаоцима Правде, ставове главног јунака књиге „Е баш вам хвала“, али и личне. Марко Видојковић, недавно је издао роман који нам помаже да сагледамо судбину Југославије, али и садашњег друштва. Роман је до сад забележио седам издања, али се стиче утисак да је то тек почетак.

Maрко Видојковић (Фото: Лагуна)

Шта кажете некоме када Вам каже „Е баш вам хвала“?
Кажем му „Извини“, јер начин на који се изговара „Е баш вам хвала“ заправо говори „Ала си ме зезнуо“. Тај наслов је моја порука југословенским комунистима који су ме најпре васпитавали на један начин, а онда су ме зезнули. 
Да ли је у Србији прихватљиво донети одлуку да немате децу?
Србија је иделна земља за такву одлуку. Она ни одраслима ни деци не пружа ништа, осим глади, болести, прогонства, смрти или учествовања у организованом државном и парадржавном криминалу, уколико желите да нешто од прве четири ставке мало одложите. Јефтини спинови о не знам каквим парама које поглавник нуди породиљама заправо су још једна увреда режима упућена његовим жртвама.
Који су необјашњиви феномени у Србији данас, а који су то били у Југославији?
Сви феномени се дају објаснити у овако простом, то јест простачком друштву какво је наше. Све је очигледно, сав пораз демократских и грађанских идеала, те повратак зла, које нас је замало потаманило деведесетих, да обави тај посао до краја. Што се Југославије тиче, и ту је све јасно. Можемо само да се правимо да нам нешто није јасно, ако нам је тешко да признамо колика смо говна.
Каква су деца Србије, а каква су била Југославије?
Деца Србије су несрећни и дивљи млади људи, а деца Југославије била су срећни и наивни млади људи.
Да ли је Тијана идеална жена за сваког мушкарца или само за главног лика у књизи?
Свако треба да нађе своју идеалну жену, а не да је прави по узору на ликове из романа, поготово мојих. Моја жена се доста разликује од Тијане, а мени је идеална. Исто важи и за све који тргају за животним партнером. Није битно ког је пола особа твог живота, није битно шта сте по занимању, нити по националности. Битно је да се волите и да помажете једно другом да постанете боље људско биће. И оно што је за нашу средину посебно битно, не смете да убијете свог партнера ако не жели више да буде са вама, већ да му пожелите срећу.

Ко данас мрзи Југославију?
Сви би требало да је мрзе. Они који су је волели треба да је мрзе јер их је изневерила, а они који су је мрзели, треба да је мрзе јер ништа што је настало иза ње није постало боље од ње.
Коме бисте преписали вутру?
Никоме. Нека свако узима оно што сам одабере, била то вутра, хамбургери, пљуге, ракија или све то заједно. Ако бих већ нешто преписивао овом народу на мукама, био би то квадратић ЛСД-а по глави становника. Не само што би нам заједничко путовање ка историјском завршетку било забавније, већ постоји и мала вероватноћа да се из тог заједничког триповања изроди и нека генијална идеја која би нас спасила.
У вашој књизи, Београд видите, као град у коме нема саобраћајне  гужве и чини се да је град потпуно преуређен. Каква би ситуација била са „Београдом на води“ у пишчевој  машти? Београд из романа „Е баш вам хвала“ сушта је супротност Београду у ком живим. То је миран, уређен велеград, еколошки чист, лишен гужви и стреса, те пун дивних и веселих комуниста. Београд је сам по себи на води, а стављање те ноторне чињенице за назив државног пљачкашког пројекта чије су данас Београђани жртве говори само о немаштовитости његових аутора. У СФРЈ би сви актери афере „Београд на води“ из овог универзума завршили на робији.
Када би Вам неко пришао после више година и назвао оцем, како бисте реаговали?
Рекао бих му да лаже.
У Вашој књизи дете се зове Војислав. Да се не презива Шипка, како би се презивао?
Ако мислите на дете у правом животу, о томе ћу размишљати онда када то дете буде на путу. Ако мислите на неко друго презиме главног јунака, нисам имао резервну опцију. Ако мислите на Војислава Шешеља, препоручио бих вам да мислите на нешто друго. Који је најтужнији дан у историји западног Балкана?
Одговор на ово питање је немогућ јер читава историја западног Балкана представља скуп огромног броја најтужнијих дана.

Како Шипка види Тита, а како Марко Видојковић?
Шипка види Тита као нешто што су Југословени превазишли, јер они су се коначно отарасили тог баласта који је са собом носио Титов култ вође и отишли у срећну социјалистичку будућност, оставивши идолопоклонство иза себе. Ја на Тита гледам као на део историје. Никада се нисам претерано палио на Тита и срамота ме је када људи стављају једну особу испред заједничке политичке идеје. Али народ на овом поднебљу је једноставно такав, треба им вођа иза кога ће се сакрити. Тито је био један од квалитетнијих вођа.
Ваш лик имао је прилику да сретне вампира-четника-усташу, ко је заправо вампир-четник-усташа? Он је од лика који има истетовирану кокарду и живи у Борчи у овом универзуму, а ког је убила југословенска тајна служба почетком деведесетих у оном универзуму, помислио да је четник-вампир. Од сличног таквог лика, само Далматинца с истетовираном усташком шаховницом, а убијеног такође раних деведесетих, помислио да је вампир-усташа. Такви у овом универзуму нису вампири, већ људи којима су грађани Србије и Хрватске окружени већ деценијама.
У вашој књизи побијена је цела влада, што изазива шок, али и радост код неких грађана. Зашто је влада морала бити убијена? Савет за читаоце који не желе да сазнају један од расплета у књизи: не читајте одговор на ово питање. Дакле, није убијена само српска, већ сви чланови свих влада свих бивших југословенских република, плус њихови председници. Комунисти у их побили у очајничком покушају да зауставе парање шава између свог и нашег универзума, које је започело када су претходног пута изгинули сви југословенски руководиоци, у авионској несрећи, 3. јуна, 1989. Неки од грађана овог унверзума срећни су јер им је влада побијена зато што су толико очајни, обесправљени и осиромашени да комунисте који пролазе кроз портале доживљавају као анђеле, који доносе преокрет, који им је толико потребан. 
Ваш лик је прошао кроз портал и Ваши одговори ће проћи порталом. Знамо шта се догодило са ликом након тога, а шта ће се догодити са вама? Ја ћу написати „Е баш вам хвала 2“. Шта репер Никола Станоев каже о западном систему погледајте ОВДЕ.
Извор: Правда/Марија Гојковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Глумица Анита Стојадиновић о изазовима са којима се глумци и позориште сусрећу у ери ријалитија.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА