Најновије

СВЕ СЕ ЧУВА У БЕОГРАДУ: Загреб жели документацију о НДХ, како би сакрили истину о зверствима!

Загреб жели да од Београда извуче документацију о "Независној Држави Хрватској", са намером да тако "зароби истину".

Застава НДХ (Фото: Њушкало.хр)

У тој архиви се налазе кључна документа о усташким логорима и злочинима који су чинили припадници њихових формација, дипломатска активност тадашњег Загреба, функционисање полиције, домобрана, државних институција и локалних самоуправа, више од 200 филмова који су снимљени у НДХ..., пишу данашње "Вечерње новости".
"Сва та документа су похрањена у Београду у архивама Југославије и Србије. Део се налази и у Војном архиву и Министарству спољних послова, филмови су у Југословенској кинотеци, а мањи број докумената је и у Архиву Војводине у Новом Саду", прецизира лист и напомиње:
"Хрватска већ дуже време, преко Комисије за сукцесију, покушава да дође до овог историјског блага, оригиналне документације која доказује и додатно осветљава злочине НДХ. Намера Загреба је јасна - ставити шапу на ова документа и тако "заробити истину"".
Како се истиче, Србија томе успешно одолева са јасним образложењем: фондови се не могу ни цепати, ни делити, и у томе је подржава и међународни супервизор који помаже у раду Комисије.
Кад је реч о филмовима из периода НДХ, они су похрањени у Југословенској кинотеци - то су филмски журнали у трајању од 15 до 20 минута, као и играни филмови, а има их укупно 200.
"Ми те филмове нећемо вратити, јер су они застићено културно добро важно за Србе и Србију. Уосталом, зашто би филмови о Јасеновцу били више хрватски него српски", поручују из Београда.
Лист пише да је документација, за којом Загреб толико вапи, од непроцењиве вредности - толике да су "папири" из Београда коришћени као аргументација при сусретима Мешовите црквене комисије за расветљавање историјске улоге кардинала Алојзија Степинца у геноциду над Србима и Ромима, као и Холокаусту.
Прочитајте ОВДЕ ко каже а рат против српског народа још траје?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о НДХ.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА