Најновије

ТРГОВИНА ОРУЖЈЕМ У ВЕЛИКОМ РАСТУ: Нећете веровати ко је највећи купац српског наоружања!

Стотину највећих светских произвођача оружја прошле године бележи раст продаје од око два одсто, а вредност трговине достигла је 374 милијарде долара. Чак 58 одсто светске трговине праве америчке фирме. Сједињене Америчке Државе су и главни купац српске војне индустрије, која је такође повећала извоз и то за 17,7 одсто.

Производни пограм Крушика (Фото: Промо)

Раст продаје наоружања је очекиван због војних операција које су у току и дуготрајних регионалних напетости, али и због нових технологија. Америчка компанија "Локид Мартин", која је и највећи светски произвођач, имала је раст продаје од 11 одсто захваљујући повећању испоруке ловаца Ф-35. Прошле године, српска наменска индустрија уговорила је извоз од скоро 888 милиона долара, а више од пола робе иде у Сједињене Америчке Државе. - То је око три пута више него што смо имали 2013. године и тај тренд се наставља и показатељи за први квартал ове године такође говоре о расту. Интензивно је улагање у поправљање технологија тих предузећа, Влада Србије је издвојила значајна средства прошле године и та инвестиција се интензивно имплементира, каже помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић. Међу највећим увозницима наоружања и војне опреме из Србије су и Саудијска Арабија, Бугарска, Вијетнам, Кипар, Уједињени Арапски Емирати. Један од најзначајнијих послова је развој ракетног система 'Алас' у сарадњи са Уједињеним Арапским Емиратима, вредан 230 милиона евра. У њега је укључен и ваљевски "Крушик" који извози 95 одсто производње. - Крушик има уговорених извозних послова у вредности од 240 милиона долара и пуну упосленост капацитета до 2020. године. Да би све те послове реализовали у уговореним роковима, имамо 1.703 новозапослених радника у последње четири године, објашњава генерални директор ХК "Крушик" Ваљево Младен Петковић. У 12 предузећа одбрамбене индустрије која су у државном власништву, запослено је 12.000 радника, а највише се извози муниција. - Србија је уважен и кредибилан партнер на међународном плану и о томе најбоље сведочи чињеница да је, по истраживању публикације и организације 'Смол армс сервис', Србија сврстана на треће место по транспарентности у извозу малог и лаког наоружања у свету, одмах иза Немачке и Швајцарске, истиче начелник одељења у Министарству трговине за извоз и увоз наоружања и војне опреме Јасмина Роскић. Када је реч о увозу, на првом месту је Русија са 85 милиона долара, а следе Белгија и Босна и Херцеговина. Није потребна велика анализа да би се разумело шта Американци раде са српским оружјем, али да врхунско наоружање произведено у Србији стиже и на другу страну фронта, сведоче и фотографије елитних сиријских "Тигрових снага", које можете да погледате ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: РТС

Бонус видео

Изузетно успешна презентација Југоимпорт СДПР-а на овогодишњем сајму беспилотних возила у Уједињеним Арапским Емиратима:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА