Најновије

И НАТО протерао руске дипломате: "Такво понашање кошта"

НАТО повлачи акредитиве седам дипломата у мисији Русије, а биће одбијени текући захтеви још троје за акредитиве, рекао је генсек Алијансе Јенс Столтенберг.

Јенс Столтенберг (Фото: Синхуа/Правда)

Северноатлантски савет је по тој одлуци смањио величину руске мисије при НАТО за трећину, на двадесет званичника, наводи се у изјави НАТО.
"Овим се шаље јасна порука Русији да постоје цена и последице њеног неприхватљивог и опасног понашања", рекао је Столтенберг.
Столтенберг је указао да је тровање бившег двоструког агента у Солсберију представљало прву употребу неког нервног отрова на територији НАТО, и да су 14. марта савезници НАТО изразили јасну забринутост и осудили то "несмотрено кршење међународних норми", наводи се у саопштењу Алијансе. 
Како је рекао Столтенберг, одлука НАТО о протеривању руских дипломата део је "широког, снажног и координираног међународног одговора" после употребе нервног отрова у Солсберију. 
Те мере су "пропорционалне" и у складу с правним обавезама Алијансе, наводи се у саопштењу. 
Додаје се да та одлука "не мења политику НАТО према Русији". 
"НАТО остаје посвећен двоструком приступу јакој одбрани и отворености дијалогу, укључујући рад на припремама следећег састанка Савета НАТО-Русија", наводи се у саопштењу. 
Пре НАТО, укупно су 24 државе одлучиле да протерају руске дипломате у знак солидарности са Британијом, након тровања бившег руског агента у Британији. 
Међу земљама Европске уније, то су Немачка, Француска, Пољска (по четворо), Литванија, Чешка (по троје), Италија, Шпанија, Холандија, Данска (по двоје), Летонија, Естонија, Финска, Хрватска, Румунија, Мађарска и Шведска (по једног). 
То је досад учинило и још неколико европских земаља које нису чланице Уније: Украјина (13), Норвешка (једног), Албанија (двоје) и Македонија (једног). 
Од ваневропских држава, за протеривање руских дипломата одлучиле су се САД (60), Канада (четворо) и Аустралија (двоје). 
Москва, која негира оптужбе за умешаност у тај напад, најавила је да ће њен одговор на протеривање руских дипломата бити заснован на принципу реципроцитета.
Прочитајте ОВДЕ жестоку изјаву Сергеја Лаврова који каже да ће Русија...
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руске дипломате су протеране из 18 дипломатских представништава у свету.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА