Најновије

СРБИ НА ОКУПУ: 120.000 Срба на Космету улази у Заједницу која се ипак формира и без сагласности Приштине!

Како ће изгледати Заједница српских општина (ЗСО), коју ће, како се најављује, самостално формирати 10 већински српских општина на Косову и Метохији, а у складу са принципима наведеним у Бриселском споразуму?

Срби на Космету (Фото: ЈуТјуб)

Та ЗСО ће имати свог председника, његовог заменика, Савет, као и Скупштину, а чиниће је представници 10 општина. То је за Танјуг рекао посланик тзв. "Српске листе" Игор Симић, који је прецизирао да је реч о следећим општинама: Лепосавић, Звечан, Северна Косовска Митровица, Зубин поток, Партеш, Ранилуг, Ново брдо, Грачаница, Штрпце и Клокот. Додао је да ЗСО у складу са споразумима из 2013. и 2015. године сачињава тих 10 општина са српском већином на КиМ, у којима живи између 110.000 и 120.000 становника. ЗСО је иначе била обавеза Приштине према Бриселском споразуму, потписаном 2013. године, а чијих се првих шест, од укупно 15, тачака односи управо на формирање те заједнице. Заједница српских општина имаће своју управљачку структуру коју ће чинити председник, његов заменик, савет, као и Скупштина ЗСО, коју ће чинити легални и легитимно изабрани представници постојећих Скупштина у тих 10 општина. Корист од ЗСО имаће не само Срби, већ и Албанци, јер ће имати један глас који ће говорити у име Срба на КиМ, а о проблемима Срба стараће се сами Срби, рекао је Симић. Он је уверен да ће тако и међународна заједница имати релевантне саговорнике када су у питању проблеми српског народа на Косову и Метохији. Симић одбија приговоре да је формирање ЗСО једностран потез: - То је, напротив, потез, који је изнуђен и апсолутно у складу са Бриселским споразумом, али са закашњењем од пет година, јер приштинске институције нису желеле да испуне оно на шта су се обавезале и пред Београдом, али и пред представницима Европске Уније, нагласио је Симић. Наша намера је, додаје, да оживимо Бриселски споразум на начин на који је и потписан, "што значи да се Споразум из 2013. године о општим принципима успостављања ЗСО, са извршним овлашћењима, оживи кроз процес који нам предстоји 20. априла". Према његовим речима, ЗСО би требало да буде "кровна институција" српског народа на простору Косова и Метохије, која ће на најбољи начин одговорити на потребе грађана који тамо живе. - Не само Срба, већ и свих осталих заједница које у тим општинама живе, подвукао је Симић. ЗСО, прецизирао је Симић, у складу са овлашћењима из Бриселског споразума, стараће се о здравству, просвети, урбаном и руралном планирању као и економском развоју тих општина. - Она није уперена ни против кога, нити ће на било који начин угрозити било коју заједницу на КиМ, али ће помоћи српској заједници да боље управља својим животима, поручио је Симић. Како је рекао, у свим тим општинама Српска листа, у складу са демократском вољом грађана исказаном на локалним "косовским изборима", има већину у локалним скупштинама. Представници Српске листе најавили су данас да ће 20. априла, на пет година од потписивања Бриселског споразума, формирати ЗСО. Они су о томе претходно обавестили председника Србије Александра Вучића, на састанку који су имали са њим данас у Београду.

Првих шест тачака Бриселског споразума:

1. Формираће се Удружење/Заједница већински српских општина на Косову. (Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Штрпце, Ново Брдо, Ранилуг, Пасјане, Партеш и Клокот). 2. Заједница ће имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Гаранције за Заједницу су важечи закон и Уставни закон. 3. ЗСО ће имати председника, потпредседника, скупштину и веће. 4. Општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима биће овлашћене да сарађују вршећи своје надлежности колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања. 5. ЗСО ће имати и додатне надлежности, које ће на њу пренети централне власти у Приштини, 6. Заједница ће имати представничку улогу при централној власти, као и место у локалним, саветодавним телима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга.  Опис јучерашњег дивљања шиптарских снага дао је и Марко Ђурић. Како је описао своје хапшење и пребијање, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА