Најновије

ВУЧИЋ: Замрзнут конфликт води Србију у све тежу позицију!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је против стања замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије, јер та, наизглед реалнија, опција Србији оставља све мање простора за заштиту свог суверенитета у покрајини.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Решавање косовско-метохијског проблема од суштинског је значаја за нашу земљу, истакао је Вучић отварајући Национални конвент о ЕУ, који се одржава у оквиру унутрашњег дијалога, те указао да у овом тренутку имамо две реалне опције.
"Једна изгледа много реалније, а то је опстанак и останак стања замрзнутог конфликта", рекао је председник и додао да се у процесу унутрашњег дијалога највећи број људи који су учествовали у њему залагао управо за очување статуса кво и да чекамо неке боље прилике за нас у будућности.
"Иако је то већински став политичке и неполитичке јавности Србије, ја сам против таквог решења, не зато што не волим Србију или не разумем светска кретања у глобалној политици, већ што смо анализирали са неким невладиним организацијама и фондовима, преко владе и Канцеларије за КиМ, шта је то што можемо да добијемо и губимо", рекао је Вучић.
Закључак тих анализа је, каже, да, имајући у виду наше економске потенцијале, социјалне, демографске, демократске и све друге, протеком времена не добијамо ништа.
"Напротив, бићемо у тежој ситуацији, ми, а не неко други", уверен је председник Србије.
"За нас је важно решење, па и после овако тешког тренутка по нашу земљу, у којем се показало да једна страна жели насиљем да решава проблеме и сматра да политиком свршеног чина може да доведе до решења, чији је основни циљ суштинско заузимање севера Косова, јер тамо нема фактичког суверенитета, а рачунајући све друге потенцијале, економске и демографске већ су израчунали да ће у свим осим Штрпца, општинама јужно од Ибра бити већински албанско становништво за пар година", рекао је Вучић.
Он је истакао да је опредељење Приштине да по сваку цену заузме север Косова, оствари суверенитет.
"Намера им је да нас доведу до свршеног чина, на исти начин као што нас је Хрватска после Олује довела до свршеног чина, да се исто догоди на северу Косова и Метохије", рекао је Вучић.
Дијалог само по принципу: Остваримо договорено, па идемо даље
Процес дијалога убудуће се може водити само по принципу: прво се испуни договорено, па се разговор наставља, рекао је Вучић.
"Свакако да ће разговори бити настављени, а на који начин и у којем формату, видећемо", рекао је Вучић.
Он је рекао да је проблем да разговарате у петак, а да Приштина истог дана доноси одлуку да Ђурић буде ухапшен, и онда главног преговарача не само да претуку, већ покушавају да га унизе, мада су унизили само себе.
"Убудуће ће се све заснивати на испуњењу процеса, односно да оно што је договорено мора и да се испоштује, а, када то испуните, бићемо спремни да разговоре наставимо", поручио је Вучић.
Он је објаснио да ћемо атмосферу која је створена хапшењем Марка Ђурића морати да превазиђемо, али и да поверења, било каквог, неће бити.
Навео је и да државно руководство Србије није спремно да буде једини учесник у компромису и сваковрсном дијалогу и да будемо једини који би требало да дамо и пружимо све, а да се друга страна, и они који су између, праве да не виде ко је суштински за компромис, а ко није.
Атмосфера после догађаја у Косовској Митровици је, каже, ужасна
Председник Вучић сматра да је све што се догодило - урађено и због унутрашњих проблема привремених власти у Приштини, прогона гулениста и односа према САД, али је то, каже, била и проба заузимања севера КиМ.
"Није ту било речи само о хапшењу Марка Ђурића, већ се радило и о распоређивању њихових јединица на север", објаснио је Вучић.
Он је захвалио члановима Конвента што су се укључили у унутрашњи дијалог.

Решење за мир у региону и несметан пут Србије ка ЕУ

Радна група Националног конвента о ЕУ за Поглавље 35 предочила је Вучићу да очекује такво решење за Косово и Метохију које ће очувати мир и безбедност у региону и несметан пут Србије ка ЕУ.
Платформа за израду свеобухватног решења косовског питања такође мора бити у складу са међународним контекстом, указује Радна група за Поглавље 35, чији ставови су прочитани данас на дебати Националног конвента организованој у оквиру унутрашњег дијалога о Косову.
Када је реч о миру у региону и безбедности грађана, Радна група наглашава да свако заоштравање односа доводи до нових тензија, које не иду у прилог решавању косовског питања, отежавају живот Србима на Косову и доводе до нових подела у друштву.
Изградња трајног мира, како указује, подразумева успостављање владавине права.
"Предлог свеобухватног решења за нормализацију односа Београда и Приштине треба да омогући несметан пут Србије ка чланству у ЕУ, у складу са обавезама које је Србија већ прихватила Преговарачким оквиром ЕУ за Србију", наглашава Радна група.
Предлог решења, како додаје, треба тражити у складу са међународним контекстом, на бази реалних користи и трошкова за грађане Србије, у сарадњи са међународном заједницом, пре свега са ЕУ, и у компромису са институцијама на Косову.
Радна група подвлачи да је неприхватљив сваки предлог решења који је израз максималистичких захтева једне или друге стране.
Преговори Београда и Приштине морају, како указује Радна група, бити настављени у доброј вери и уз пуну посвећеност обе стране за изналажење свеобухватног решења.
Одустајање од преговора и примене већ договорених споразума представља велику опасност по читав процес нормализације односа и доводи до јачања неповерења у искрене намере две владе да обезбеде нормалан живот и просперитет грађанима, наводи се у ставовима Радне групе.
Чланице Радне групе констатују недостатке у начину на који је до сада вођен унутрашњи дијалог и сматрају да је потребно уложити додатне напоре за вођење дијалога у институцијама, пре свега у Скупштини Србије.
"Потребно је наставити са унутрашњим дијалогом и након јавног представљање Платформе о решењу косовског питања, у форми која омогућава отворени и конструктивни дијалог између представника власти, опозиције, организација цивилног друштва и других заинтересованих страна, јер је то једини начин да се постигне друштвени консензус, обезбеди примена и осигура одрживост предложеног решења", наводи Радна група.

Драгојловић: Да не изгубимо и оно што нам је реално остало

Сва поглавља у преговорима Србије са ЕУ у сенци су поглавља 35 и све је условљено напретком дијалога Београда и Приштине, рекла је координаторка Националног Конвента о ЕУ Наташа Драгојловић. 
"Да ли нам се допада што је све условљено нормализацијом односа Београда и Приштине - уопште нам се не допада, да ли је то фер - није, али то је реалност", казала је Драгојловић.
"Док се то не реши, неће бити прилике да се пажња усмери на решавања онога што је потребно у другим поглављима", истакла је Драгојловић.
"Питање косовског решења је питање свих питања и без тог решења ми немамо прилику да се у пуном капацитету и са пуном пажњом посветимо и другим реформама које за наше грађане битне", казала је.
Захвалила је председнику Србије Александру Вучићу што је Конвент позвао на састанак о решењима косовског питања и истакла да је он први председник који разговара са Конвентом.
Рекла је да га охрабрује да напише платформу за решавање тог проблем, јер је Србији потребан план, који, истиче, сви други актери "косовске драме" имају.
"Да ли су њихови планови јавни или тајни, добри или лоши, свеједно је. Само га ми немамо и понашамо се исто и све се надамо престаће, а неће. Све више губимо људи, имовине, права, угледа, самопоуздања, шанси, прилика. Чекамо да се други промене, да се околности промене, смо да ми ништа не променимо. Ако истом проблему сваки пут приђемо исто, имаћемо исти резултат, што значи статус кво", казала је Драгојловић. 
Истакла је да верује да је Србија у стању да направи план и престане да губи оно што јој је реално остало и да се спаси оно што се реално спасити може.
"Нико више неће нама да се бави, нити нашим емоцијама, морамо сами да схватимо да ово мора да се реши. Сваки дан ће нам на груб начин то стављати на знање они који имају план. Зато изађимо са планом, какав год да је, о њему ћемо расправљати, усаглашавати га, гласати, али дијалог мора да се настави и унутрашњи и Бриселски", навела је. 
Додала је да без плана и савезника Србија једино неће изгубити илузију да ће време учинити своје и да ће се проблем сам од себе решити.
"На владама и Косова и Србије је да омогуће нормалан живот, слободу кретања, основна права, право на суживот, на опрост и помирење оних чији су животи заробљени у страховима због замрзнутог конфликта. Тако По мени треба да изгледа свеобухватна нормализација односа између српског и албанског народа", казала је Драгојловић.
Додала је да најоштрије осуђују атентат на Оливера Ивановића и траже да одговорни за то буду ухапшени и кажњени и оценила да човек као што је он, који се залагао за мирно решење конфликта на КиМ, недостаје у дијалогу. 
Све више чланица стаје уз Шпанију у све гласнијој борби против независности Косова! Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг
Бонус видео

Крагујевац не да светиње

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин је рекао да је за Русију Србија најважнија земља у Европи.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube