Најновије

ДАЧИЋ: Ултиматуми нису оно што делује код српског народа! Албанци већ имају државу, ко још има две?

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у интервјуу за "Раша тудеј" да живимо у "времену антируске хистерије", и поновио да се Србија неће придружити санкцијама. Говорећи о дијалогу са Приштином, Дачић је рекао да Београд хоће успешан дијалог и решење које је у интересу свих. Ултиматуми нису оно што делује код српског народа, поручио је Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

"Живимо у времену антируске хистерије у свету. Када сам био у Белој кући и разговарао са саветником за националну безбедност Макмастером, дословно је рекао да је амерички утицај добар, а руски штетан. У случају Србије, то се није показало као истина у прошлости, будући да су у протеклих неколико деценија многи принципи међународног права прекршени на примеру Србије", рекао је Дачић.
Додао је да Србија припада Европи георафски, политички и историјски. 
"И једино је логично да је наш интерес да постанемо чланица ЕУ заснован на, рекао бих, нашем личном искуству. Био сам на различитим позицијама у влади – као премијер и као министар спољних послова, и никад нисам никога с руске стране чуо да негативно говори о нашој жељи да се придружимо ЕУ", указао је Дачић.
Како је објаснио, једина ствар коју Русија очекује је да чланство Србије у ЕУ неће за последицу имати антируски став за који Србија, напоменуо је, није уопште ни заинтересована.
"Ипак, један од услова је да се усклади наша спољна политика с ЕУ, и ту наступа Русија. Придруживање санкцијама против Руске федерације - постоје земље које постављају то питање на сваком састанку. Вероватно знате на које земље мислим. Оне увек критикују Србију, јер се не придружује санкцијама против Руске Федерације. Ми се сигурно нећемо придружити санкцијама и, у том смислу, наставићемо да развијамо добре односе с Руском Федерацијом", поручио је Дачић.
Он је додао да би Србија волела да буде чланица ЕУ, али је истакао да наша земља има добре билатералне односе с Руском Федерацијом.
"И немамо намеру да нарушимо те односе само да бисмо постали чланица ЕУ. С друге стране, сви они који воле Србију морају да воде и рачуна о нашем интересу. Следити антируску политику би било на нашу штету. Тако да ми не седимо на две столице, ми имамо своју столицу", рекао је Дачић.

Трагање за решењем прихватљивим за обе стране 

Шеф српске дипломатије нагласио је да је његов став да би Србија требало да тражи заједнички језик с интересима Запада у смислу да би они требало да заузму непристрасан став према нашој земљи.
"Имали смо добре односе са САД и Великом Британијом. Били смо савезници у ратовима, али током кризе деведесетих, практично су се много одвратили од нас, што је резултирало ваздушним нападима на нас. Онда је била операција 'Олуја' у Хрватској. Да не помињем једнострано проглашење независности Косова. У том смислу, неопходно је да западне земље разумеју да неће бити мира у региону без тражења заједничког решења, без трагања за нечим што је прихватљиво за све", рекао је Дачић.
Када је реч о односима између Русије и САД, Дачић је изразио наду да ће доћи до неке врсте отопљавања.
Говорећи о могућности да се САД и Русија укључе у дијалог Београда и Приштине, Дачић је нагласио да никада није чуо од САД да би та земља волела да учествује у тим преговорима.
"То причају Албанци са Косова. Они заправо траже укључење САД, поред ЕУ. С друге стране, морамо да имамо на уму да су изнети ти предлози, морамо да их признамо. У том смислу, волели бисмо да позовемо Руску Федерацију да се такође придружи", рекао је Дачић.
Подсетио је да је Русија изразила спремност да се прикључи процесу, али да Србија не мисли да је "неопходно да се ова прича сада шири".
"Прошло је 10 година од једностраног проглашења независности Косова и оно је још експеримент. Упркос чињеници да су Косово признале неке земље, Косово није завршило пут ка независности, није постало чланица УН или чланица других организација", указао је Дачић.

Албанци не желе компромис 

Истакао је да многе земље не признају једнострано проглашену независност Косова, међу којима је и пет земаља ЕУ.
"У протеклих неколико месеци успели смо у томе да неке земље повуку своја признања. То значи да је процес и даље жив, још није готов. Нико не може да добије отцепљење без договора са земљом од које желе да се одвоје. У том смислу, ми смо за дијалог", поручио је Дачић.
Наводећи да неке европске земље тврде да Србија мора да призна једнострано проглашену независност Косова, Дачић напомиње да то није компромис и поручује да Србија никад неће признати једнострано проглашену независност Косова.
Упитан да ли би компромис био ако би Србији припао север, у замену за југ Косова, Дачић је рекао да Србија има своје предлоге како би компромис могао да изгледа, али да Албанци у Приштини не желе компромис.
"Не желе да разговарају, желе само да дискутују о томе да би Београд требало да призна њихову независност. То је за нас неприхватљиво", јасан је Дачић.
Шеф српске дипломатије сматра да Албанци, очигледно, мисле да је довољно да једнострано проглашену независност Косова признају поједине западне земље и да би то онда био "свршен чин".
"Ту греше. Имају лажну листу земаља које су их признале. Говоре о 116 земаља, које су их признале. Сигуран сам да је у интересу свих да се заправо пронађе компромис, али ако не желе компромис, ми ћемо наставити нашу борбу", поручио је Дачић.

Различита објашњења оних који су признали КиМ и оних који повлаче признање

На питање да ли мења нешто у односу Београда и Приштине то што поједине земље признају самопроглашену косовску независност, попут Барбадоса, а друге као што је Суринам је повлаче, Дачић оцењује да постоји "огромна разлика" у објашњењу које дају земље које су признале независност у односу на оне које повлаче признање.
"Неки кажу да имају опште правне принципе, али у основи то није тачно. Са тачке гледишта међународног права то је апсолутно неприхватљиво. Албанци на Косову нису нација. Они су албанска национална мањина, јер албански народ има своју државу – то је Албанија. Постоји ли нека друга нација која има две државе? И сад кажу да им је потребан један председник...", истакао је Дачић.
Упитан како се осећа поводом тога, Дачић је рекао да "они само говоре оно што мисле".
"За њих је циљ већа Албанија без обзира на то ко ће сносити последице и кога ће за то кривити, али то је њихов циљ - уједињење свих Албанаца", рекао је Дачић. 
Шеф српске дипломатије је рекао да Албанци могу створе Албанију ако желе, али на територији других земаља.
"Сигурно не на нашој територији. Ми желимо дијалог, ми хоћемо да дијалог буде успешан, хоћемо да дођемо до решења које је у интересу свих, али наметање решења да морамо да признамо Косово, давање ултиматума - то је нешто што не пролази код српског народа", додао је Дачић.

О изјави Зигмара Габријела 

Поводом изјаве немачког колеге Зигмара Габријела да ће "Србија морати да призна независност Косова ако жели да уђе у ЕУ", Дачић је подсетио да су Србија и Југославија подржале у прошлости уједињење Немачке, те је оценио да није прикладно да Габријел даје такве изјаве.
"Он је рекао да није то рекао. И ако није, онда му се извињавам. ЕУ нема заједнички став када је у питању Косово. Критикују нас јер не прихватамо заједничку спољну политику ЕУ према Русији. Па зашто не дођу до заједничке спољне политике у вези са Косовом? То су ставови које износе они који признају Косово. Моје је мишљење да нема цене за српско признање Косова", нагласио је Дачић.
Греши ако ико мисли, навео је он, да ће ради прикључења ЕУ Србија признати једнострано проглашену независност Косова под условима који јој се сада намећу, а не на основу дијалога и компромиса.
"Ми желимо компромис, али решење које предлажу косовски Албанци није реално решење", поручио је Дачић.
На тврдњу новинара да ЕУ тражи од Србије да призна независност Косова, те питање шта је Србији важније - улазак у ЕУ до 2025. или Косово, Дачић је нагласио да нико то Србији званично није рекао.
"ЕУ не може да се држи таквог става када има пет чланица које нису признале Косово. Не можемо да очекујемо да Шпанија буде више орјентисана према Србији од самих Срба. Нико не може да захтева те ствари од Србије. То нас понижава. Србија тражи добре односе када се придружи ЕУ, али оно што говоре нама, требало би да говоре и Приштини", рекао је Дачић.

Постоје ли двоструки стандарди?

Како је објаснио, ЕУ би требало Приштини да каже да нема "европске перспективе, нема пута ка Европи док се не постигне договор с Београдом".
"Нама говоре да нема такве перспективе – требало би то да говоре и другој страни, да кажу да нема европског пута за њих док не постигну компромис. И тако ћемо видети да ли заиста постоје двоструки стандарди у њиховом понашању. Ја знам одговор, могу да вам одмах кажем сад - да, постоје двоструки стандарди. И ми нећемо пасти на то. То је моје мишљење. Можда ће бити неке друге владе у Србији која ће то прихватити, али мислим да се то неће догодити нашој генерацији", рекао је Дачић.
Он је нагласио да је придруживање ЕУ "сложен процес", који би требало да подразумева напредак и реформе у свим областима.
"Постоји 35 поглавља, али што се тиче Србије, морам да будем веома искрен, они нису много заинтересовани колики је напредак Србија постигла. Више их занима колико је напретка постигнуто у вези с Косовом. Тако да је чак и дијалог оптерећен политичким конотацијама и то нас заиста брине. Једино што ће они размотрити је да ли ћемо или не прихватити неку врсту уступка у дијалогу с Приштином", тврди Дачић.
На питање да ли би Србија била спремна да се одрекне уговора с Кином за чланство у ЕУ "јер нису у складу с нормама и стандардима ЕУ", Дачић је рекао да су поједине земље ЕУ љубоморне и да се противе јачању економске сарадње Београда с Пекингом или Москвом, али да није исто када сами сарађују с Кином.
"Погледајте, Ангела Меркел оде у Кину и поведе предузетника и онда потпише много уговора у Кини. Европљани са севера и средишњег дела пристају на руски пројекат Северни ток 2. То је ок када они то раде, а када ми желимо гасовод Јужни ток, онда није у реду. Ми нећемо да кршимо никакве стандарде, никакве принципе који регулишу економске договоре, али са Кином и Русијом смо стратешки партнери, имамо договоре", поручио је Дачић.
Прочитајте ОВДЕ ко каже да је НАТО потценио значај који Косово има за Русију?
Извор: РТС/RT.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић предлаже поделу Косова.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА