Најновије

НА ПОМОЛУ ТРГОВИНСКИ РАТ! Амери траже да Трамп одустане од претњи тарифама, он узвраћа још горе!

Председавајући Представничког дома у Конгресу САД, Пол Рајан, и други републикански посланици отворено су се супротставили председнику Доналду Трампу затраживши од њега да одустане од својих претњи међународним тарифама, због бојазни да би оне могле да изазову опасан трговински рат.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Трамп је на то узвратио брзим одговором: "Ми се не повлачимо".
Он је поручио да суседне земље, Канада и Мексико, неће бити поштеђене његових планова о увођењу специјалних тарифа на увоз челика и алуминијума, али је оставио могућност каснијег изузећа тих дугогодишњих савезника уколико прихвате боље услове за САД у преговорима о изменама Северноамеричког споразума о слободној трговини (НАФТА).
"Имали смо веома лош уговор с Мексиком и врло лош уговор с Канадом, који се зове НАФТА", објавио је председник САД.
Трамп се огласио убрзо након што је Рајанова портпаролка рекла да је лидер републиканаца у Представничком дому "изузетно забринут" да ће предложене тарифе покренути трговински рат и позвао Белу кућу да "не настави с тим планом".
Такође, републикански чланови Одбора за буџет у Представничком дому објавили су циркуларно писмо у којем се противе Трамповом плану, а лидери Републиканске партије у Конгресу су наговестили да ће покушати да спрече увођење тарифа ако председник крене даље са својим наумом.
Трампова обећања да ће увести специјалне тарифе од 25 одсто на увоз челика и 10 одсто на увоз алуминијума уздрмала су финансијска тржишта, узнемирила стране савезнике и створила необичну коалицију с председником, који је у току кампање 2016. године оштро критиковао неповољне трговинске споразуме.
Синдикалне вође и демократски посланици из држава америчког Средњег запада и Великих језера хвале планиране царине, придружујући се присталицама њиховог увођења у редовима администрације

ЕУ уводи царине од 25% на 3,5 млрд $ вредну робу из САД     

Трговински шефови Европске уније би могли да уведу 25-процентне царине на увоз робе из САД, у вредности од 3,5 милијарди долара, у знак одмазде за потенцијално увођење царина Вашингтона. 
Европска комесарка за трговину Сесилија Малмстрем је за британски јавни сервис Би-Би-Си изјавила да се амерички џинс бренд Леви Страус , мотори Харлеy-Давидсон и амерички бурбон виски налазе на листи производа из САД који би могли бити опорезовани. 
"Разматрамо могућности увођења контрамера, што значи да ћемо такође увести порезе или царине на увоз из САД у Европску унију", рекла је Малмстрем, а преноси Раша тудеј. 
Америчка компанија "Леви Страус " је саопштила да се оштро противи било каквим трговинским ограничењима.
Путин упозорава на трећи светски рат! Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је на помолу трговински рат Хрватске и земаља региона, зависи искључиво од Загреба - у томе су сагласне и Србија и БиХ.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА