Најновије

ЕУ ПЉУНУЛА НА СРБИЈУ: ЗСО се формира по тзв. косовском уставу

- Асоцијација - Заједница српских општина, биће успостављена у оквирима законодавства Косова. Уставни суд Косова је оценио да је првобитни договор у складу са уставом. Суд је такође додао да ће статут Асоцијације-Заједнице бити базиран у оквирима основних принципа о Асоцијацији српских општина, договорених 25. августа 2015. године. Одлука уставног суда додаје да ће његове примедбе и закључци послужити као основа за даљу разраду правног чина и статута - поручила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

Могерини и Тачи (Фото: Јутјуб)

Невладина организација

На питање да ли се на Нацрту статута ЗСО ради по Бриселском споразуму, који предвиђа веће ингеренције за косовске Србе, или по одлуци уставног суда Косова, који те ингеренције спушта на ниво невладиних организација, Коцијанчићева је рекла да ће ЗСО бити формирана "у складу са косовским правом".
Реагујући на ову скандалозну најаву из ЕУ, директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић запитао је одакле произилази право уставног суда да једнострано поништава одредбе и принципе договорене Бриселским споразумом о успостављању ЗСО.
- Постављам питање где, у којој тачки споразума, ком члану или ставу се предвиђа да уставни суд у Приштини једнострано поништава његове одредбе и то пре него што је статут ЗСО уопште усвојен? Пошто тако нешто баш нигде и ни у једном споразуму није предвиђено, свима би требало да буде јасно какве су намере оних који баш у овом тренутку овакве ставове износе - рекао је Ђурић.

(Не)поштовање договора

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за Српски телеграф да изјаве бирократе Коцијанчић осликавају лош имиџ ЕУ.
- ЕУ мора да обезбеди спровођење одредби из Бриселског споразума онако како је договорено и потписано, а подсетићу да је некадашња висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон такође потписала Бриселски споразум, чиме је ЕУ постала гарант спровођења. ЕУ нека покаже да има капацитет да се договорено спроведе, а овакве површне бирократске изјаве су лош имиџ за ЕУ. Очекујем озбиљнији и одговорнији приступ - поручује министарка.
Аналитичар Бранко Радун у изјави за Српски телеграф оценио је да оваквом поруком Европска унија недвосмислено стаје на страну Албанаца, игноришући поштовање договора у Бриселу.
- Очигледно је дошло до притиска из Вашингтона да се стане на страну Албанаца и да онда они могу ЗСО да стављају у свој законски оквир, чиме ће је до краја обесмислити. Србија упркос свему мора да инсистира на формирању ЗСО по Бриселском споразуму или да га, уколико се не поштује, раскине - наводи Радун.

Ђукановић: Лицемерје и отимачина

Шокиран изјавом Маје Коцијанчић, посланик СНС и члан скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Владимир Ђукановић истиче да се оваквим изјавама гази Бриселски споразум.
- Уколико је то тачно, ја сам без текста! Ради се о најгорем могућем лицемерју, најбестиднијој отимачини и уништавању преговора управо од ЕУ. То је заиста сумануто. Надам се да такву изјаву нико неће схватати озбиљно јер би Бриселски споразум тиме био погажен - каже Ђукановић. Спрема се напад и уништење највеће руске базе Тартус у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: republika.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић и Тачи у Бриселу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА