Најновије

Вучић неће на Путинову инаугурацију, иде код Ердогана

Председник Србије Александар Вучић неће се одазвати евентуалном позиву председника Руске Федерације Владимира Путина и присуствовати његовој инаугурацији.

Вучић и Путин (Фото: kremlin.ru)

Како незванично сазнајемо од саговорника из дипломатских кругова, а блиских кабинету председника Србије, 7. маја, за када је заказана инаугурација Владимира Путина и преузимање новог мандата на позицији председника Русије, председник Србије ће боравити у званичној посети Турској, где ће се видети са председником те државе Реџепом Тајипом Ердоганом.

Председник Руске Федерације, Владимир Путин, највероватније ће позвати на своју инаугурацију српског колегу Александра Вучића, појавила се, пре два дана, вест у листу Новости. Како су пренели, Путин ће позвати Вучића на инаугурацију, „иако за ту свечану прилику углавном прима државнике из непосредног окружења“. Такође, Новости су констатовале да „без обзира на то што би овај позив несумњиво био велика част за Србију и Вучића лично, свакако би се из западних центара моћи на то гледало кроз дупле идеолошке наочаре“. Даље се наводи да би појављивање Вучића унутар древне московске тврђаве усред распламсалог рата санкцијама који САД и ЕУ воде против Руса, као и новог заоштравања у Сирији, не би остало изван контекста обновљене хладноратовске борбе.

– Из понашања руководства Србије, последњих неколико недеља може се закључити да су и сами почели да схватају да аутистична политика такозваног трећег пута има своју цену, и да полако почиње да угрожава степен подршке са Запада. Уколико је тачно да Вучић 7. маја одлази у Анкару, а не у Москву, то се може схватити као добар знак – истичу, између осталог, саговорници из дипломатских кругова ЕУ.

Они истичу да балансирање Београда у глобалној утакмици не даје резултате, односно да уцењивања Брисела, кроз бриселски дијалог и везе са Русијом почињу да стварају опипљиву и мерљиву штету на свим странама. Можда се може седети неко време на две столице у исто време, наводе Данасови дипломатски извори који посматрају актуелне прилике у Србији, али, додају, да се не могу непрекидно лагати сви актери који седе на том великом столу.

– За Србију и Вучића је било доста разумевања од 2012. године, када је реч о лутањима у спољној политици. Блиске везе са Русијом увек су биле схваћене као цена коју Србија плаћа због политике непризнавања Косова. И мада је Србија постала земља кандидат, дозвољено јој је да не усклађује своју спољну политику са ЕУ. Питање рата у Сирији, санкције против Русије, негласање за разне резолуције, које је кандидовала ЕУ, на међународним форумима, блиске везе са проблематичним арапским капиталом… Све је то било прећутно игнорисано од стране САД и ЕУ – коментаришу за Данас дипломатски извори у одговорима на питања о томе како виде актуелни спољнополитички курс Александра Вучића.

Они додају да ту спада и посебан проблем, односно начин на који се Вучић односи према слободи медија и реформама у начелу.

– Седење на две столице дугорочно је неодрживо. Да је то тачно, показују поруке које САД и Немачка шаљу Београду – потпиши папир о Косову, заборави на поделу и пристани на чланство Косова у међународним форумима, укључујући УН – кажу саговорници.

Ако већ ниси увео санкције Русији, додају они, онда покажи да Србија није највећи савезник Русије на Западном Балкану, „немој потписивати споразуме попут споразума МУП-ФСО, који је ратификован у парламенту Србије, докажи да ниси земља која служи прању новца и потенцијалном спонзорству глобалног тероризма, што је идентификовала ФАФТ листа“.

Матвијенко била на Вучићевој свечаности


На свечаној инаугурацији председника Србије Александра Вучића, 23. јуна прошле године, гост из Русије била је Валентина Матвијенко, председница Горњег дома парламента Русије. Матвијенко је стални члан Савета безбедности Руске Федерације и слови за трећу најутицајнију политичку личност Русије, после председника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева. Руски медији је већ годинама бирају за најмоћнију жену у тој земљи. Претпоставља се да ће Александар Вучић на инаугурацију Владимира Путина послати свог изасланика високог ранга. Прочитајте ОВДЕ изјаву Медлин Обрјет о томе да треба напасти Сирију. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Овако је изгледала прошла инаугурација Владимира Путина
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА