Најновије

Шта је то шокирало Ану Брнабић у извештају ЕК? (ВИДЕО)

Годишњи извештај Европске комисије је добар и позитиван за Србију, у највећем делу осликава каква је она данас са свим предностима и манама и наводи послове који још предстоје, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Синхуа)

На заједничкој конференцији за новинаре, након што је шеф делегације ЕУ Сем Фабрици уручио извештај ЕК, Брнабић је рекла да је задовољна тренутним стањем.
- На нама је да увек радимо боље и брже - поручила је Брнабић.
Навела је да ће се Србија борити да што боље испуни препоруке, како би био остварен што већи број поглавља у преговорима са ЕУ.
Каже да је највећи напредак Србија остварила у области економије, да се у извештају констатује известан напредак у области владавине права, у борби против корупције и организованог криминала и изразила задовољство што је препозната конструктивна улога Србије када је реч о регионалној сарадњи.
Брнабић је изразила задовољство због извесног напретка у области владавине права, али је и нагласила да је Србија у тој области постигла бољи напредак него што је то констатовано у извештају.
Међутим, она је навела да је "запањило" што је у извештају Европска комисија препознала напредак Приштине у оснивању ЗСО, а истовремено се не препознаје да је Србија усвојила тужилачку стратегију за ратне злочине и уставне амандмане.
Ти напреци за Србију се не препознају зато што је то учињено након извештајног периода на који се односи извештај ЕК, од краја 2016. до почетка 2018.
- Препознаје се напор Приштине који се десио месецима након извештајног периода 4. априла док се за Србију тражи и да усвоји и имплементира законе, а за Приштину је довољно да искаже намеру да би се то препознало као напредак - подвукла је премијерка.
Она је истакла да Србија зато тражи једнаке стандарде када је реч о европским вредностима и да ће постављати питање зашто нису увршћене у извештај и они послови које је Србија урадила ван извештајног периода.
Говорећи о регионалној сарадњи, Брнабић је рекла да је Србија учинила огроман напор да сачува "хладну главу" у тешким околностима међу којима су најтеже хапшње и отмица Марка Ђурића и брутално насиље над српским становништвном на КиМ.
- Драго ми је да је то препознато у извештају, Србија је посвећена регионалној стабилности и учиниће све да је очува упркос свим негативним стварима и порукама које се шаљу Србији, ми ћемо остати смирени и отворени за дијалог - рекла је премијерка.
Каже да је важно да наставимо са реформама због Србије и њених грађана а не због ЕУ.
- Влада Србије ће се држати тих начела, идемо што брже можемо, али не на начин да брзина угрози квалитет реформи - указала је Брнабић.
Говорећи о напретку у области економије, каже да је највише учињено у фискалној консолидацији и одржавању фискалне дисциплине, да је српско тржиште уређеније и да је бољи амбијент за инвестиције.
Она се сагласила са оценом из извештаја да Србија треба да спроведе још неке структурне реформе, те да ће управо због тога бити склопљен још један аранжман са ММФ да би се адресирале реформе које треба наставити.
Добро је, оцењује, што се у извештају констатује да су услови на тржишту рада побољшани да је то добро због нових радних места, те истакла да смањењем незапослености полако долазимо до циља, а то је отварање нових радних места.
У области јавне управе, каже Брнабић, напредујемо недовољно брзо.
Испливао видео како руски МиГ-31 испаљује нову хиперсоничну нуклеарну ракету Кинжал. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА