Најновије

Ким ће разбити Трампа, свет у опасности од овог сусрета

Роберт Кели, угледни амерички аналитичар и специјалиста за Далеки исток, упозорио је шефа САД Доналда Трампа да се не види са севернокорејским вођом Ки Џонг Уном јер би тај сусрет могао да се заврши фијаском и уведе свет у најновију опаку неизвесност.

Трамп и Ким (Фото: Синхуа/ Родонг)

Те речи Келија, иначе професора на јужнокорејском универзитету Пусан, уследиле су након што је потврђено да је нови државни секретар Америке Мајк Помпео пре недељу дана тајно отишао у Северну Кореју и састао се с Кимом, чиме је постало извесно да сада следи и састанак лидера Северне Кореје с Трампом.
- Наш председник није спреман за ту врсту сусрета. Очигледно је колико је ограничено Трампово знање о комплексној политици Северне Кореје. Сви знамо да он и не чита довољно, већ само гледа телевизију и слуша савете свог особља, које је сада у хаосу - истакао је Кели посебно алудирајући на новог Трамповог саветника за националну сигурност Џона Болтона, ког медији увелико прозивају јер на важним састанцима у Белој кући не проговара ни реч.
- С друге стране, Севернокорејци раде на припремама састанка већ дуго. Лако може да се деси да Ким започне сусрет четрдесетоминутним говором о ратним злочинима Америке током Корејског рата, а верујем да ће Трамп, судећи по његовом карактеру, тешко мирно седети и слушати такво излагање - навео је Кели, скренувши још једном пажњу на Болтона, који је био познат по томе што је позивао на војни напад на Северну Кореју, те да је упитно и да ли ће он присуствовати састанку који би требало да се догоди крајем маја.
Иначе, Трамп је јуче на Твитеру потврдио да је Помпео прошле недеље био у Северној Кореји, нагласивши да је његов састанак с Кимом протекао глатко.
- Денуклеаризација ће бити одлична ствар за свет, али и за Северну Кореју - написао је још Трамп, убеђен у успех да ће Америка коначно натерати Пјонгјанг да се одрекне нуклеарног потенцијала, док Кели упозорава да би Џонг Ун могао заузврат да захтева да се САД војно повуку из Јужне Кореје, "што је за Вашингтон недопустиво".

Ово су градови где би могао да се одржи сусрет

Бангкок
Америчка амбасада у Тајланду је једна од највећих, а и та острвска земља је једна од ретких у којој постоји амбасада Северне Кореје.
Женева
Град у дипломатски неутралној Швајцарској је и досад био домаћин многих састанака на највишем нивоу, па и оних најосетљивијих.
Хелсинки
Престоница Финске се појавила као опција након што је севернокорејски шеф дипломатије Ри Јонг Хо изненада посетио тај град у марту.
Сингапур
Могао би да буде избор као што је био и за кинеског лидера Си Ђинпинга да баш тамо не тако давно одржи осетљиви састанак с председником Тајвана Ма Јинг Ђоуом.
Стокхолм
Шведска има амбасаду у Пјонгјангу, а с друге стране делује као репрезент Америке у свету. Ри је посетио и тај град у марту.
Осло
Севернокорејски званичници нису крили да разматрају престоницу Норвешке као опцију.
Праг
Спекулише се и о главном граду Чешке јер је Ким Џонг Унов ујак Ким Пјонг Ил амбасадор Северне Кореје у Чешкој.
Варшава
Северна Кореја има огромну амбасаду у пољској престоници испред које је Трамп одржао говор када је био у тој земљи у јулу 2017.
Улан Батор
Град у Молдавији, која се налази на граници Кине и Русије, има дипломатске везе и са Америком и са Северном Корејом. Меј оптужила Русију да води сајбер-рат против светског поретка. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

10 чињеница које нисте знали о Ким Џонг ун-у
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА