Најновије

ШИПТАРИ УТВРДИЛИ ШОКАНТНУ ПЛАТФОРМУ ЗА ФИНАЛИЗАЦИЈУ ПРЕГОВОРА: "Треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије"

Платформа за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије, коју је шиптарска Влада „Косова“ данас усвојила и проследила својој Скупштини, овлашћује председника натовске квазидржаве Хашима Тачија да, заједно са косовском делегацијом која ће бити формирана, води разговоре о нормализацији односа са Србијом.

Хашим Тачи (Фото: Синхуа)

Делегацију ће чинити представници свих политичких партија, наводи се у Платформи, јавила је Радио Слободна Европа позивајући се на текст у који је имала увид.
У документу стоји да Скупштина инсистира да дијалог треба да се оконча међународно обавезујућим правним споразумом, путем којег треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије.
Скупштина, наводи се у Платформи, сматра да се међународно обавезујућим правним споразумом треба омогућити „потпуна нормализација односа две земље“, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета“.
Скупштина такође подржава улогу посредника Европске уније и подршку САД у постизању тог споразума, који ће Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут.
Од председника „Косова“ се платформом тражи да редовно обавештава Скупштину о току дијалога делегација Косова и Србије.
Наводи се да је Скупштина врховни ауторитет који ће ратификовати споразум постигнут у дијалогу са Србијом.
„Платформа ће бити прослеђена Скупштини на разматрање и усвајање. Ово је био веома важан предуслов за транспарентност једног процеса који ће омогућити свима да буду укључени у њега“, казао је шиптарски премијер Рамуш Харадинај на конференцији за новинаре после седнице Владе.
Харадинај је рекао да је документ сачињен након више састанака са председником Косова, члановима Скупштине, политичким представницима и цивилним друштвом, пошто је актуелни дијалог „истрошен“, да више не даје резултате и да зато треба прећи на коначну фазу дијалога.
Због чега Ђурић тражи објашњење Фредерике Могерини сазнајте ОВДЕ.
Извор: slobodnaevropa.org/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Славиша Ристић: Отераће ме са косова само Вучићев потпис!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА