Најновије

ДАЧИЋ: Нема говора да Србија призна независност Косова (ВИДЕО)

Потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, за Ново јутро телевизије Пинк, рекао је да за Косово морамо да нађемо компромисно решење које ће да уклони узроке због чега је и настао конфликт.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- Састанак Путина и САД у Србији зависи од дипломатског тренутка и ја сам предложио и једној и другој страни да би најбоље место за то била Србија. Такође, многе државе на свету користе ту нашу позицију која је и даље таква да ми, иако нисмо више чланови покрета несврстаних, многе државе користе наш простор да би водиле дијалог – рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.
Како каже, постоји низ земаља које су признале Косово под неким разним околностима. 
- Али ми све то истражујемо. Египат је на пример, признао Косово, али је само портпарол министарства изашао и рекао да су признали Косово, али не постоји ни један папир и чак су сада и са свој сајта скинули информацију да су признали Косово – рекао је Дачић.
Како каже, очигледно је да се Турци већ дуже жале да и разочарани у Косово, али нису посебно задовољни ни БИХ ни Албанијом. Према његовим речима, све ово што се сада десило показало је да свако заправо гледа само своје интересе.
- Први проблем је настао после овог сулудог напада на Марка Ђурића и друге који су дошли на КИМ. Пошто сам ја учествовао у тим преговорима, договор о посетама је више пута био тема разговора и тачно постоје процедуре. Није предвиђено да се траже посебна одобрења и дозволе. Заправо, веома је ретко и готово никада Србија није некоме рекла да не може да дође. Ово што се десило је срамота за политичку сцену уопште у Европи, срамота је за ЕУ. Не знам како могу сада да седе за истим столом. Он није никакав криминалац нити прекршио неки закон, све је то могло да се уради на други начин. Ово је један нечувени акт – рекао је Дачић.
Према његовим речима кључна је била одлична реакција председника Вучића да се ситуација смири политиком мира и стабилности.
- Албанци са Косова можда немају дозволу да раде то што раде, у смислу да су је формално тражили, али суштински никада нису доживели неку осуду. Први пут је сада Ердоган урадио тако нешто. Косово је сада у ствари урадило само против себе. Нема много решења, прво је да уђемо у рат и да војно вратимо Косово, али када би се то десило Вук Јеремић и његова екипа би први побегли. Они су живели у иностранству и рушили су Милошевића оданде, и баш бих волео да видим како би се понашали људи да су били тада на власти. Ови што данас критикују били би гори од Милошевића. Све те странке су настале на национализму, оне су наговарале Караџића да не зауставља рат, онда су променили причу када је почело бомбардовање – рекао је Дачић.
Како каже, на Косову је у питању сепаратистички покрет који је вишедеценијски.
Друга ствар јесте, како је рекао, да Албанци сами одлуче да се врате, али тај ко тако мисли треба да потражи помоћ. Према његовим речима трећа опција је да Србија призна независност и четврта да се постигне неки договор. 
- Ја сам се одавно изјаснио, да треба да нађемо компромисно решење које ће да уклони узроке због чега је и настао конфликт. Ми морамо да имамо одговорност према том питању. Ја сам више пута износио предлоге јавно. Њихов предлог је да буду против поделе. А онај који је против поделе је за прихватање независности Косово. Они мрзе Србију зато што мрзе Вучића и то није добро. Ми треба да чврсто знамо који су наши ставови. Нема говора о признању независности Косова, нема говора да ће Косово добити столицу у УН.
Како подсећа, сад ће годишњица, пет година од када је требало да се формира заједница српских општина.
- Јасно сам рекао да Србија никада не би потписала Бриселски  споразум да ЗСО није била унутра, и о томе смо разговарали на више од 40 састанака и то је парафирано у то време. ЕУ има обавезу да се примењује оно што се прописује и зато мислим да је њена кривица велика - рекао је Дачић.
Он је нагласио да све странке у Србији морају да размисле да ли ће да воде ка државном интересу.
- Нама није интерес да заоштравамо ситуацију ма Косову. Нама је у интересу да ситуација на КИМ буде мирна. Они нема шта да одлучују, они треба да спроводе оно што је потписано. Али није тако једноставно. Живот је негде између, морамо да мислимо како да заштитимо националне државне интересе али са друге стране и будућност Србије. Као и све рефлексије које из тога проистичу, доношење одлука је веома тешко, али зато политичари и постоје. Мислим да је време да оставимо по страни страначка препуцавања и међународна заједница да се изјасни жели ли Србију као партнера или да буде талац - рекао је Дачић.
Дачић је нагласио да се све своди на интересе, и навео да би и ми требали да водимо рачуна о својим.
- Србија неће протеривати никакве руске дипломате, ми са њима желимо добре односе. Нека нам Еворпа каже колико Србија треба да буде мала да не би била велика, колико је то по њима довољно да ми нисмо велики или то је наша судбина. Распала се Југославија а опет смо највећи - рекао је Дачић.
Према његовим речима, многи Срби много више воле Русију него поједини Руси. 
- Приштина је нервозна зато што им ништа не иде по плану.  ЕУ од нас не може да тражи признање Косова када пет земаља нису признале Косово. Правно-обавезујући споразум може да садржи све, али не може да садржи независно Косово. Уколико Србија то не жели, а не жели - рекао је Дачић.
Лазански тврди да можемо да узмемо север Косова и за 60 минута. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА