Најновије

МОСКВА: Ево шта Армија ислама мора да уради да би је пустили из Думе!

Руска војска саопштила је да је постигнут прелиминарни договор о повлачењу припадника сиријске побуњеничке групе Армија ислама из Источне Гуте, предграђa Дамаска. Сиријска опозиција каже да нема договора о повлачењу.

Дамаск (Фото: Ria)

Генерал-мајор Јуриј Јевтушенко, који се налази на челу Руског центра за помирење сиријских зараћених страна, рекао је да борци Армије ислама, приликом напуштања места Думе на подручју Источне Гуте, морају да предају мапе са обележеним минираним областима и подземним тунелима, преноси АП.
"Армија ислама, такође, мора да доборовољно уклони мине из зграда и барикаде са важних саобраћајница", додао је Јевтушенко.
Раније данас, медији повезани са сиријском војском јавили су да су се побуњеници из моћне групе Армија ислама сложили да евакуишу своје упориште у предграђу Дамаска и тиме влади уступе потпуну контролу над регионом Источна Гута, који је у рукама побуњеника од 2011. године.
Међутим, представник сиријске опозиције, у чијим је рукама место Дума у предграђу Дамаска, изјавио је да ти медијски наводи о постигнутом договору о предаји тог места централној влади - нису тачни.
Према речима представника опозиције, Ијада Абделазиза, није постигнут споразум да се побуњеничка фракција Армија ислама повуче из Думе, места у региону Источна Гута, и крене ка северу Сирије, а то место преда у руке владиним снагама, пренео је АП.
Абделазиз је, међутим, напоменуо да ће "хуманитарним случајевима" бити дозвољено да се сутра евакуишу.

Преговори о будућности Гуте још трају? 

Истовремено, опозициони званичник Ахмар Рамадан рекао је саудијској телевизији Ел Арабија да је Армија ислама и даље у преговорима са Русијом о будућности Думе, навела је раније данас америчка агенција.
Рамадан је навео да и Турска, која подржава различите сиријске побуњеничке групе и има контролу над делом опозиционе територије на северу Сирије, учествује у тим преговорима.
Дума је под опсадом владиних снага од 2013. године, а иначе је то једно од првих упоришта побуне у стилу "арапског пролећа" против сиријског председника Башара ел Асада, која је избила у тој земљи 2011. године.
Према проценама, стотинама становника те области потребна је медицинска нега.
Прочитајте ОВДЕ како то генерали САД планирају да реше руску надмоћ у ваздуху?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА