Најновије

НИ РАТ, НИ ПАКТ: Ко кога провоцира и застрашује?

Војну вежбу коју је Војска Србије извела у четвртак, у Приштини су доживели као провокацију и покушај застрашивања након што је почетком недеље Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију брутално ухапшен па потом протеран са Космета.

Вучић с војском (Фото: Мин.одбране)

Међутим, упркос звецкању оружја, нико не верује у могућност обнављања оружаних сукоба, без обзира на то што су две стране далеко од било каквог договора по питању будућег статуса Космета.
Војна вежба на Пасуљанским ливадама дала је повода председнику привремених институција на Косову Хашиму Тачију да омаловажи борбену моћ српске војске и да узврати на изјаве српских званичника да је председник Србије Александар Вучић био на ивици да пошаље војску на Косово.
- Рекао је да ће упутити војску на Косово. Вратио би је на пола пута, као и воз. Не би му се вратио ниједан једини војник у Србију - казао је Тачи, алудирајући на српски воз осликан иконама који је требало да саобраћа до Косовске Митровице.
Није се дуго чекало, па је на Тачијеву куражност у ироничном тону одговорио Марко Ђурић, констатујући како су се "сви у Србији уплашили и претрнули од његове велике храбрости и моћне силе и снаге"
- За Тачија имам само једно питање: Због чега је са својим јунацима таквом и толиком брзином напустио Косовску Митровицу и журио да испуни рок који му је председник Србије оставио - реторички је питао Ђурић, мислећи на рок који је Вучић дао Приштини да ослободи српског званичника.

Окретање Истоку

Од када се десило насиље РОСУ над учесницима округлог стола у српском делу Косовске Митровице, Београд је као ретко када раније употребио оштре речи према западним центрима моћи, оптужујући их да су били ментори инцидента.
Небојша Стефановић, министар полиције појаснио је да је врх приштинских власти био само формални налогодавац бруталног напада на Србе док је подршка дошла споља - из САД или ЕУ, или и једних и других.
Београд се отуд у претходних неколико дана окренуо Истоку, обављајући консултантске разговоре с Москвом, Минском и Анкаром.
После телефонског разговора Вучића и председника Русије уследило је заједничко саопштење у којем је поручено да Владимир Путин осудио "провокативне акције" приштинских власти у Косовској Митровици и да је свестан притисака западних земаља на Србију.
Путин је поручио да је Србија кључни партнер Русије на Балкану, али и у Европи и да ће Москва подржавати Србију и њену борбу за очување независности и територијалног интегритета и реаговати на време.

Ердоган хвали Вучића

Провладини медији су бомбастично најавили да је председник Белорусије Лукашенко обећао Србији ракетни систем С-300, поручујући српском колеги: "Знам са чим се суочавате, заједно ћемо то решити".
Вучићев телефонски разговор са Путином и Лукашенком, Тачи је искористио да српског председника упореди са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном.
- Вучићеве претње не остављају утисак ни на кога, најмање на мене. Нису ме узнемириле ни претње Вучића, нити (Слободана) Милошевића - куражан је Тачи пред косовском јавношћу.
Вучић је разговарао и са председником Турске Ердоганом који је поручио "да високо цени хладнокрвну и мудру реакцију власти у Србији поводом тешког инцидента и напада које су приштинске власти извеле на северу КиМ".

Показивање "мишића"

Тактичка вежба Садејство 2018 уследила је три дана након што је косовска полиција употребила силу и сузавац према Србима, учесницима разговора у оквиру тзв. унутрашњег дијалога о Косову. Српски званичници су истицали да је она део планиране обуке за 2018. и да је планирана месецима раније. Београд је такође морао да демантује да је ниско летење војног авиона орао, дан раније над Прешевом, део застрашивања локалног албанског становништва, већ да је реч о увежбавању уочи војне вежбе.
- Има наши авиони да се крећу свуда по ваздушном простору Србије - поручио је Вучић.
Агенција Ројтерс, међутим, истиче да је српска војска "показала мишиће" и подсећа да је војни буџет Србије у овој години 595 милиона евра, што је 23,6 одсто више него прошле године.

Албанци хоће Север

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није тајна да је једини циљ Албанаца заузимање севера Косова и Метохије.
"Хоће да заузму Север и тачка. Све су остало израчунали, како Срби не могу да опстану", казао је Вучић.
Вучић је казао да су Албанци "моћни, велики и јаки" као и њихови спонзори, додајући да имају "подршку западне јавности". "Ја размишљам о нашој Србији, зато ћу увек да је браним, као и истину. Ми ћемо да чувамо мир и штитимо стабилност. Ја верујем да су јаки и они и њихови спонзори", казао је Вучић, и додао да су Албанци направили студије за сваку српску општину јер им је једини циљ север Косова и Метохије.

Ђурић поново у покрајини

Марко Ђурић требало би да до 20. априла поново оде на Косово, открива "Данас", позивајући се на изворе у Влади Србије.
За 20. април најављено је да ће Срби са Косова почети формирање Заједнице српских општина, уколико Приштина претходно сама не крене у спровођење своје једине обавезе из Бриселског споразума.
Прочитајте ОВДЕ шта кажу приштински медији о ванредним изборима на Косову?
Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА