Најновије

Писмо Александру Вучићу о унутрашњем дијалогу о Косову jeдне српкиње

Поштовани господине Председниче Уважавам вашу жељу и настојање да решите проблем Косова са Албанцима. Али како? Посматрано из угла, супротног вашем раду и виђењу решења овог проблема, мислим да није ни право време ни начин да се сада овај проблем дефинитивно и убрзано реши. Ваше изјаве по овом питању дају утисак да сте у веома тешкој ситуацији трпећи:

Мапа Косова и Метохије и Александар Вучић (Фото: Јутјуб/Правда)

Пише: Милојка Маслаћ де Демшар, дипл. психолог-пензионер
1.Притисак споља међунаредне заједнице ЕУ и САД-а да радите по њиховом налогу.
2.Ваш унутрашњи притисак због вашег личног опредељења да баш Ви морате да будете тај који може и мора да реши столећни проблем са Албанцима o Косову у интересу „наше деце и њихове будућности“ и да по том питању обезбедите себи место у историји Србије.
3.Однос владајуће колиције и опозиције на политичкој сцени Србије па и у Парламенту Србије, дају готово не подношљиву слику понашања представника заступајућх партијских опредељења и интереса, при чему је потпуно затамњена дискусија о суштини о којој треба да се дискутије. Све то даје уверљиву слику грађанима Србије да ту не седе озбиљни, зрели и одговорни умни људи који у овим тешким временима по Србију и њене грађане уливају сигурност да су способни да одговоре задатку на коме се налазе. Све ово делује заморно, исцрпљује радну енергију, и даје уверљив утисак да сами носите бреме унутрашњих и спољних проблема Србије. Или пак сами тако желите?
Често кроз ваше изјаве новинарима истичете, ваљда припремајући грађане да прихвате „да се мора наћи компромис у преговорима са Албанцима. Чак директно у Дневнику РТС- од  26.01.2018 године кажете „То значи да не изгубимо оно што не смемо да изгубимо, а да ако хоћете то да дефнишем на тај начин изгубимо само оно што морамо. Ја мислим да је то нешто што је нормално, рационално или што нам не припада“.
Господине Председниче, немате никакво ни морално ни законско  право као председник Србије да размишљате на овај начин, а још мање и да делујете на овај начин (осим ако Вас ваши пријатељи, које волите тако да називате присиљавају да тако делујете). 
Зашто?
Добро знате да су 5 држава западне Европе 1912-1913 године након ослобођења косметског простора након 500 година робовања под Турцима  приморале  Владу Србије да заједно са Грцима одвоје део територије да би се направила држава Албанија. Након вековног робовања под Турцима и вођења ослободилачких  ратова, Србија је била немоћна да води још један рат и зато је привхатила ултиматум да да део своје значајне историјске територије од Космета за стварање државе Албаније. Српски средњовековни владари тог Косовско-Метохијског простора су негде око 1045 година пружили уточиште Албанцима да остану на тој територији, да се баве сточарством у планинским  пределима Космета (што су они одувек и били-сточари). Тако је основана држава Албанија 1913 године површине 28.794 км2. Након 80 година од оснивања државе Албаније, исте западне земље, само сада уз помоћ САД-а праве, за своје интересе, велику Албанију па Србију чак 1999 године и бомбардују присиљавајући је да се одрекне Космета, подржавајући Албанце да Космет прогласе самосталном Албанском републиком. Тако сада те исте земље настоје да Србији одузимају још 10.887 км2. Значи спајањем територија ове'' 2 албанске државе'' Србији се одузима око ¼ њене укупне територије за прављење државе Албаније- нама не сродног народа koји безрезервно отимају српску земљу и врше терор над Србима.
Ко у свету има право да од једног мирног народа и њене државе тражи и одваја на силу једну четвртину од њене укупне територије да би због својих интереса правила туђинцима државу на њеној исконској територији? . И ко има право у Србији да у име Србије и српског народа попусти пред  страним притисцима и њиховим  захтевима и да да било какве уступке занемарујући да брани интересе Србије и српског народа?Ви то као Србин не  само по националнсти ,већ и по духу не смете да урадите. 
Уз уважавање свих бројних мањина које живе у Србији, све оне имају своје националне-матичне државе. Србија је матична држава Срба. Зато сте дужни без двоумљења енергично да браните интересе Србије и српског народа у њеним границама како би Срби остварили сва права на својој матичној територији исто толико колико та права у својим државама имају: Енглези, Немци, Французи, Итлаијани, Холанђани и сви други народи у својим матичним државама. Зато, као Председник државе Србије, не смете ни да размишљате ни о каквим уступцима, а камоли да те уступке и направите. Мада не кажете јасно, које уступке у преговорима намеравате да дате Албанцима, те исте уступке ће у неком будућем времену имати право да траже и друге мањине и Србија ће морати да им да на исти начин на који би то сада дала Албанцима.
Кад говорите о уступцима који ће за Србију бити „веома болни“ кажете : „Ја мислим да је то нешто што је нормално, рационално или што нам не припада“. Овакво размишљање није ни рационално ни нормално, а не знам шта подразумевате под тим „шта нам не припада“. Шта може да не припада на простору власника поседа , а може да припада дошљаку који на силу запоседа власников посед???
Одређене структуре врха власти у СФРЈ су успеле да донесу одлуку да све републике издвајају средства за развој неразвијеног Космета. Чак и онда када је Република Србија постала неразвијена грађани југа Србије су морали да одвајају новчана средства за развој Космета иако су по глави становника имали мањи доходак од становника на Космету. То је била смишљена политика Комунистичке партије Југославије, да би се подстакао наталитет Албанаца на Косову, а са тим и притисак на Србију да им се Космет да за њихов животни простор. Та смишљена политика угрожавања Срба на Космету као и у целој Србији, сада са ове временске дистанце гледано, је била увек у дослуху са политиком западних држава. То се потврђује кроз доношење Уредбе у Скупштини Србије о забрани повратка Срба на Космет после Другог светског рата. Срби су под притиском квинслишких Албанаца са Космета  и из Албаније и Италијанско-Немачких окупатора били присиљени да напусте своја вековна огњишта. Та одлука ни до данашњег дана није поништена. Зашто? Зато што, нажалост Србија, није имала и нема чврст државнички став по том питању и јасну чврсту одлучност државних представника да бране Космет као своју исконску територију стављајући Албанце у позицију мањинског народа,што они и јесу у Србији, без обзира на њихову бројност, при чему могу да остварују сва права која уживају све мањине у другим државама света, по међународном праву о мањинама и по принципу реципроцитета. Затим масовно затварање српског сељака после Другог светског рата зато што није имао држави да испоручи нарезану количину жита која је по том испоручивана Албанцима у Албанију.Затим, скидање прве српске пруге од Ниша до Скопља која је поклоњена Албанцима итд. итд. Па и сада у преговорима у Бриселу види се да је српски преговарачки тим стално у дефанзиви. Све што је госпођа Тахири по повратку са преговора из Брисела рекла почев од ''топљења звездице'', постављања царине итд. остваривало се на терену онако како је она давала изјаву, а све што је српски преговарачки тим дао другачије виђење резултата преговора није у пракси било тако остварено. Заправо , Преговарачки тим Србије је Албанцима дао све атрибуте државности уз видно настојање даље попустљивости на штету српског народа и Србије. Зашто?Као председник Србије дужни сте да српском народу  дате јасан одговор и објашњење такве Ваше политике.Онда није ни чудо што је својевремено руски амбасадор у Србији на једном скупу  питао ''Имали овде Срба''.Зашто у преговорима о Космету са Албанцима наступате са позиције егалитета? Они су у Србији  мањина са својом државом у Албанији и немогу се ставити у исту раван са Србијом и српским народом.Тако сте себе и преговарачки тим већ у старту поставили у подређен положај.Не будите смоуверени да Вас због тога цене и уважавају. Напротив.
Зато, господине Председниче, добро размислите, осим ако из нама неких непознатих разлога Ви лично и Ваш преговарачки тим сте стављени у позицији да морате да дате уступке Албанцима.Срби то морају да знају. Мислите и на то да те исте западне државе, као сада после 80 година,могу опет после „N“ година поново вршити притисак на Србију као сада да и даље Србија, у њиховом интересу, даје уступке Албанцима. Албанци већ и сада испољавају велике аспирације за одузимање југа Србије и припајања самопрокломованој „Република Косово“. Тако ће те засигурно  оставити велику главобољу будућим нараштајима српске деце и отворен простор за нестанак Србије и српског народа. На то немате ни морално ни законско ни уставно право, а хоћу да  верујем да то и не желите.
Предлажем:
Немојте свој рад првог грађанина Србије и државника вредновати кроз количину утрошеног радног времна и постигнутим десеткама на факултеу. Структуру личности  не чини само меморија-запамћивање. Она је много сложенија. Верујем да можете да испољите и друге важне особине личности потрбне за једног државника. (Одмах да кажем да нисам ни за опозицију ни за владајућу коалицију). Превише је огавног сукобљавања на политичкој сцене Србије и у Скупштини Србије, где на површину испливава потпуно занемаривање елементарног и домаћег и школског васпитања. То је брука и пред грађанима Србије и пред оним делом светске јавности која уме да вреднује и негује културни развој националне и светске културе. Оваква сучељавања и перманентна међусобна  вређања представника власти и опозиције  показују само борбу за освајање власти, личне добити и личног виђења себе, као достојанствену - паметну и умну личност само зато што се преко партије домогла  неке позиције власти, а да при томе нема шта корисно да каже и да да допринос за развој и напредак Србије није достојна тог места на коме се налази. Та  самоувереност и дрскост иде толико далеко да се грађани Србије не називају грађанима Србије ве„Обичним људима “ –грађани другог реда јер себе виде као'' елиту друштва'' мада међу „Обичним људима’’ има много мудријих, паметнијих и умнијих људи са чврстим карактером и моралом. Зато вас молим господине Председниче, искористите ауторитет Председника државе и прво доведите та сучељавња на нормалан и културан ниво понашања уз аргументовано  уважавање супростављених ставова и њихових носилаца. Ако нисте моћни да то урадите немојте се правдати „демократијом“.Најблаже речено ово је јавашлук, а јавашлук никад није био нити ће бити „демократија“. Јавашлук је бахато понашање,без обзира на ниво образовања, и одсуство свести о потреби  неговања културног и лепог понашања као и за пример млађима и још много тога.
Чврсто сам уверена да међу грађанима Србије има оних грађана који добро познају правила понашања на јавној сцени. Позовите их да Вам помогну  да обуче јавне личности како да се понашају, те  да се ни они ни цео српски народ не брука пред собом и пред светом. Срби су одувек неговали: част, поштење, истину,морал, родољубље, понос, достојанство, дату реч, презирући лаж, занемарујући материјалне вредности, негујући искрено веру и духовне вредности чак и онда када  је то било у Србији забрањено. Учесници политичке сцене, неколико задњих деценија, обликовали су и себе и део становништва тако да  испољавају сву деградацију карактеристичних племенитих особина Срба, прихватајући негативне особине и трендове западне цивилизације. 
Често истичете да сте храбри, заправо да се ничега не плашите. То је добро и за Вас и за Србију. Искористите ту самоувереност и направите заокрет у својој политици. Формирајте тимове људи, посебно за преговоре у Бриселу који знају да држе чврсто кормило у рукама и да не одустају ни по коју цену од заштите свих права и свих интереса Србије и српског народа који нам припадају по исконском праву староседелаца народа овог простора, као што то баштине по том праву и по Међународном праву сви народи Европе и света.
Не узмичите. За почетак вратите се на резолуцију 12-44 и са њом направите заокрет ваше политике, у интересу заштите не само Срба на Косову већ и Срба у Србији. Презасићени смо вишедеценијским захтевима неких мањина да су им угрожена права у Србији и стално нешто траже. Која то права аутохтони Срби имају већа која немају мањине? Питајте једанпут нас Србе шта ми мислимо о свему томе и колико смо уморни од вишедеценијских жалби неких мањина о угрожености њихових права и уступака који им се дају на штету Србије и Српског народа. Да ли Срби живе нешто боље од њих или они тако мисле само зато што Срби не подижу глас „ДОСТА ВИШЕ“. У Србији су егзистенцијално најугрженији Срби.Србија се растаче .Продаје се земља туђинцима,многа села су остала без Срба, а тај тренд сада прати и градове.Српска деца напуштају домовину, српска деца ратују за своју домовинуо, ратним борцима инвалидима рата и њиховим породицама нема одговарајућег старања државе,српска деца без родитељског стадања лутају незбринута по улицама Београд у четвороцифреном  броју, српска деца гладују и у школи и код куће итд.итд. Деценјама слушамо статистичке показателје о већем морталитету у односу на наталитет.Тражите информацију надлежних институција да вам доставе податке о броју деце без родителјског старања само на улицама Београда ,која се неминовно регрутују за будуће криминалце, јер им је нажалост  то једини излаз за преживлјаванје.Узмите податке из школа колики је број ученика   која иду у школу гладни, не могу да прате наставу, са шесточасовном и седмочасовном дневном наставом уз додатно време за савладавање градива код куће, па ће Вам надам се бити јасно зашто су агресивни.Mного тога се може набрајати.Србија нема јасну идеју водиљу и адекватну националну политику да брине о српској деци и свом народу и да ту бригу стави у први план.Српски политичари су заслепљени искључиво борбом за власт и личним богатством.Испољена је сва неспособност или незаинтересованост сагледавања проблема и решења истих  у заштити опстанка српског народа. Зато Србија пропада и зато се не рађају српска дца. Што сте Ви имали добре услове за школовање, што сте у ситуацији да такве услове обезбедите својој деци , сада сте у ситуацији и у обавези да деци у Србији хитно обезбедите услове за здрав и нормалан развој као и борцима и инвалидима рата из 1999 год. па потом у интересу  политике будите дарежљиви у помоћи онима који имају много већи стандард од грађана Србије.
Која су то права која Срби у Србији имају већа од мањина? Упоредите која права имају Срби у њиховим матичним државама и гласније се борите за њихова права на основу реципроцитета. Зашто гласније не чујемо залагање државе за иста права српских мањина у тим државама? Испада да Срба нема у Албанији, Мађарској, Румунији, Бугарској итд.Прећуткује се албанизовање Срба у Албанији.То Вам је добар аргумент за преговоре. 
Господине Председниче, имате већину посланика у Скупштини, сторнирајте Одлуку о забрани повратка Срба на своја огњништа из 1945-1946 године. Ако је по међународном праву неприкосновено и не отуђиво право власника над својом имовином борите се за остваривање тог права јачом одлучношћу и упорношћу него што то чине Хрвати и Албанци у борби за туђе, у чему на жалост и успевају, наравно уз помођ ЕУ и САД-а. Захтевајте да се Албанци из Албаније који су запосели ту имовину од 1945 до данашњих дана, који и даље долазе и запоседају српску имовину врате у своју матичну земљу из које су као терористи дошли и окупирали Космет, а Срби да се врате на своја вековна огњишта и да им се врати сва имовина запоседнута  Албанцима . На исти начин се треба борити за одузета права Срба у Хрватској-повратак Срба на своје огњиште, повратак имовине, пензија, констутитивног народа и других права. На жалост слабо се чује залагање Србије за ова права Срба. Више се чују напади Хрвата и вербалан одговор Владе Србије без видљивих резултата те одбране и остваривања права Срба на тим подручијима. Не затрпавајте решење проблема уступцима и  Хрватима и  Албанцима.Они морају да почну да се решавају од времена када су се појавили. У супротном, увек ће се јављати као рецидив све док нестане и Србије и Срба на овим просторима. Ко Вама намеће, а Ви прихватате стартну обавезу у решавању косовско-метохијског проблема Србије ,полазећи од садашње позиције Србије и гледања у будћћност, занемарујући прошлост  без чега се проблеми немогу дефинитивно решити?Дужни сте да то кажете српском народу. А ако је то Ваша политика онда је она кратковида и неодржива.
Као што Албанце и Хрвате подржавају ЕУ и САД ни Србија није без јаких и утицајних пријатеља који могу и хоће да дају своју помоћ - савете и заштиту да се сви нагомилани проблеми Србије реше на праведан i безболан начин. Питање је самао јесте ли довољно храбри и желите ли са јаком вољом и чврстом одлучношћу уз помоћ пријатеља Србије и српског народа да направите заокрет и тако уђете у историју као државник који је успео да почне решавање Косова на прави и праведан начин за Србију и Србе, а то значи да се Србији  и Србима врати све што им је одузимано кроз вишедецениски временски период, од територија до других права. Србија има много стручњака који својим знањем и тактиком преговарања могу Вам много помоћи. На вама је одлука и спремност оних Срба који могу да дају свој допринос за опште добро Србији и српском народу, а не само да се боре за себе и своје породице што је веома видљиво на данашњој политчкој сцени Србије.
Ово су моја лична размишљања и предлози засновани на посматрању и анализи дугогодишњих збивања на политичкој сцени Србије. Као Србин покажите Србима храброст кроз заокрет политике у правом смеру и доследност у вођењу исте. Не уљујкујте се у уверењу да сте и Ви и Србија цењени у западном свету. Не чекајте да Вас време демантује у томе.
Господине  Председниче, садашња збивања на Космету дају Вам пуну могућност да направите потпун заокрет  у Вашој досадашњој политици.Заузмите супериоран став у преговорима на новим основама. Укључите историјску компоненту развоја односа Срба и Албанаца и уз помоћ Русије и њеног председника  и других оданих  пријатеља Србији и српском народу борите се за праведно и трајно решење косовско-метохијског проблема. Желим Вам срећу, упорност, истрајност ,успех и тријунфалну победу у заштити Србије и српског народа.Верујем да ће се уз подршку српског народа, оваквој политици ,смањити и притисци оних структура политичара који су лако подлегли  утицају  западних структура власт и довели земљу и нарoд Србије у веомa, веома тежак положај. Након што је Бус Плус пре неколико дана саопштио да су двојица њихових контролора М.Д и Н.П. нападнути и повређени на аутобуској линији 581, на интернету су се појавили снимци на којима се јасно види шта се заиста десило. Истину о овом инциденту можете погледати ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА