Најновије

Не пропустите: Премијера представе “Клошмерл” Габријела Шеваљеа 23. априла!

Премијера представе “Клошмерл” Габријела Шеваљеа, у режији Кокана Младеновића, одржаће се 23. априла на Великој сцени Београдског драмског позоришта.

Клошмерл (Фото-БДП)

Роман Габријела Шеваљеа “Клошмерл” (1934) преведен је на тридесетак језика и одштампан у милионским тиражима. Огроман успех ове сатиричне новеле је узрокован специфичним хумором и сјајним карактерима које Шеваље изводи на сцену, узимајући за повод своје приче потентну, апсурдну ситуацију. Председник општине Божоле, је обзанио замисао која ће показати свету колико је прогресиван град Клошмерл. „Вођен својим амбицијама и општим добром становника града“, он је донео одлуку да се у њиховом месту изгради јавни писоар – од користи свима, посебно јавној хигијени и моралу и то на тргу у непосредној близини цркве. Ову одлуку ће, здушно и на сав глас, подржати „прогресивно грађанство Клошмерла”, жељно отварања ка свету, али ће се против ње редом постројити конзервативни део Клошмерлијанаца, решен да „сачува дух града и цркву као његово средиште, од богохулника и модерниста“. Сукоб две струје, Уринофобиста и Уринофилиста, претвориће се у мали, беспоштедни паланачки рат. Шеваље на свој начин наставља књижевну традицију Раблеа, Волтера и Молијера, а његов сатирични роман сматра се ремек-делом модерне литературе, једним од родоначелника театра апсурда.

Ово је трећа сарадња једног од најнаграђиванијих домаћих редитеља, Кокана Младеновића са БДП-ом.

Ауторску екипу чине драматурзи Маша Стокић и Димитрије Коканов, сценограф Марија Калабић, костимограф Драгица Лаушевић, композитор Ирена Поповић Драговић, кореограф Андреја Кулешевић, аутор видео радова биће Горан Балабан, а за говор је задужен др Дејан Средојевић.

Играју: Весна Чипчић, Милица Зарић, Паулина Манов, Слађана Влајовић, Милица Милша, Ања Алач, Марко Живић, Милорад Дамјановић, Јово Максић, Иван Томић, Бранко Јанковић, Александар Јовановић, Никола Малбаша и Боба Стојимировић.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА