Најновије

ОВО ИМА САМО У ВУЧИЋЕВОЈ СРБИЈИ: Партнер Вање Удовичића практично тужио сам себе, а министар му помаже у марифетлуцима!

Синиша Јаснић, смењени председник Универзитетског спортског савеза Србије, тужио је ту организацију у чијој фотељи и даље седи да би спречио да легално изабрано руководство преузме законско заступање, сазнаје "Блиц".

Вања Удовичић (Фото: mos.gov.rs)

То је урадио 10. априла, када је затражио и одређивање привремене мере, што практично значи да до окончања спора професор Дејан Мадић, нови председник УССС, који је изабран на Скупштини 30. марта, неће моћи да преузме функцију, али ни законско заступање јер је печат у поседу Јаснића. Тако је цео случај доведен до апсурда јер је Јаснић тужио сам себе пошто је у Агенцији за привредне регистре (АПР) он и даље уписан као законски заступник српске спортске асоцијације академаца.
Такав његов потез показује сву бахатост човека који не бира средства како би што дуже остао на функцији и у поседу новца који су порески обвезници Србије дали за финансирање ове организације, али и организовање Универзијаде у Београду 2020. године.
У томе му помаже министар спорта Вања Удовичић, али и закон који тражи да се одлука Скупштине, на којој је смењен Јаснић и изабрано ново руководство, овери печатом УССС. Пошто је он и даље у поседу Јаснића, промена законског заступника у АПР, која је од новоизабраног председника и шест универзитетских савеза поднета 3. априла, не може да се обави, стоји у решењу које им је достављено 10. априла. Истог дана када је АПР спречио да се промени законски заступник, Јаснић је поднео тужбу против УССС, односно самог себе.
Извор "Блица" из Министарства спорта тврди да је ова правна вратоломија смишљена у кабинету министра Вање Удовичића, како би се добило на времену и покушало да се бар донекле прикрију марифетлуци у трошењу државних пара.
- Ти марифетлуци су велики јер је реч о великој афери с Универзијадом у Београду и ненаменским трошењем пара пореских обвезника Србије за њу. Зато је и циљ да се печат што дуже задржи иако шест универзитетских спортских савеза свакодневно траже од Министарства да омогући да легално изабрано руководство преузме руковођење. Међутим, то се пролонгира јер двојац Удовичић - Јаснић тражи начин како да се извуче из ненаменског трошења 573.000 евра државних пара за израду мастер плана, за које се не зна на чијем су рачуну завршиле. Наиме, шок је изазвала информација да тај документ кошта 30.000 евра и да га је урадио српски стручњак Срђан Бошковић, што преиспитује и полиција - каже саговорник Блица.
Он додаје да је то била кап која је прелила чашу јер је за то знало само четворо људи, па је у Министарству спорта опсадно стање.
- Једини посао којим се министар бави је откривање кртице у сопственим редовима и прикривање трагова о могућем прању новца. Зато се купује време са печатом да би се нашао начин да се бар донекле прикрију марифетлуци. Сам министар се укључио у целу операцију па је звао одговорне у АПР да се нађе начин да се спречи промена законског заступника. Јер са Дејаном Мадићем, новим председником, открили би се токови новца, посебно код фантомске фирме "Европске универзитетске игре 2020", на чији је рачун Удовичић пребацио 143 милиона динара пара из буџетских резерви Србије - каже извор.
Сазнања "Блица" потврдио је и професор Дејан Мадић, новоизабрани председник УССС.
- АПР је одбио да региструје мене као законског заступника УССС, иако је Скупштина 30. марта сменила Јаснића. И поред тога, он је и даље законски заступник јер не можемо да дођемо у посед печата којим треба да се потврди одлука скупштине. Пошто министар спорта не жели да прими и саслуша легално руководство, што је нечувено, ми ћемо поднети кривичну пријаву против Синише Јаснића због онемогућавања законски изабраног руководства УССС да уђе у посед печата. Кривичну пријаву ћемо поднети и због онемогућавања приступу средствима за која сумњамо да су ненаменски потрошена. Ми све активности које имамо финансирамо из свог џепа док Јаснић незаконито троши новац грађана - каже Мадић.

Захтев за промену заступника УССС

У Агенцији за привредне регистре кажу да је 3. априла 2018. примљена регистрациона пријаву за промену заступника УССС.
- Захтев за регистрацију је одбачен због неиспуњености услова прописаних Законом о поступку регистрације у АПР и Законом о спорту. Достављена документација није била снабдевена печатом Савеза нити је достављена изјава изабраног лица којом он потврђује испуњеност услова за заступање спортског савеза прописаних Законом о спорту. Подносиоцу је остављен рок од 30 дана да отклони недостатке наведене у решењу о одбачају - кажу у АПР.
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са замеником председавајућег Фондације за отворено друштво Александром Сорошем. Више детаља о овом састанку сазнајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Славиша Ристић: Отераће ме с Косова само Вучићев потпис!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА