Најновије

ВУЧИЋ: Спремни да прихватимо препоруке, али смо забринути због Косова

Косово и Метохија је најважније питање због којег сам веома забринут, али сам уверен да, уз подршку Федерике Могерини, све тешкоће, опасности и препреке које се налазе на нашем путу можемо да избегнемо, поручио је председник Александар Вучић након састанка са високом представницом ЕУ. Могеринијева истиче да преговори о чланству Србије у ЕУ напредују добро, те да је крајње време да постигнути споразуми између Београда и Приштине буду примењени.

Састанак са Могеринијевом (Фото: predsednik.rs)

Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Федериком Могерини рекао да су на састанку, осим Извештаја ЕК о напретку Србије, разговарали и о КиМ.
"И када дођете до тог питања, онда свакако да ми у Србији имамо много тога да кажемо што је другачије виђење од онога што говоре многе земље чланице ЕУ и људи у Приштини. Захвалан сам Могеринијевој на њеном посвећеном раду и што смо могли бар да покушамо да решимо проблеме у односима са Приштином", нагласио је председник на конференцији одржаној у згради Председништва.
Питање Косова је најважније питање због којем сам веома забринут, каже председник додајући да је истовремено уверен да, уз подршку Могеринијеве и многих других, све тешкоће, опасности и препреке које се налазе на нашем путу могу бити избегнуте.
"Мислим да људи у Србији умеју да цене рад оних који се боре за једнаке стандарде који би се примењивали према Србији и према свима осталима, што није увек био случај", поручио је Вучић захваливши се Федерики Могерини на, како каже, посвећеном раду и труду који улаже.

"У Извештају препозната посвећеност Србије преговорима" 

Председник је истакао да је на једносатном састанку са Могеринијевом анализиран Извештај ЕК о напретку Србије који је, каже, својим претежним делом позитиван и у којем је препозната посвећеност Србије приступним преговорима и чланству у ЕУ.
"Посебно сам задовољан због напора које смо предузимали у економској сфери и због успеха који смо постигли у тој сфери. Не морам да наглашавам колики је значај ЕУ и земаља чланица за нашу земљу јер 68 одсто робе иде у ЕУ, плус земље региона, то је скоро 90 одсто. То је најважнији животни и рационални део којим обезбеђујемо будућност деци и народу", истакао је Вучић.
Такође, додаје председник, тема разговора била су и поглавља у којима је постигнут мањи напредак, али и делови у којима, према мишљењу Комисије, не постоји напредак.
"Спремни смо да се посветимо унапређењу које се односи на владавину права и да саслушамо и спроведемо препоруке ЕК о томе. Сматрамо да тиме радимо добар и значајан посао за нашу земљу, правећи бољи правни амбијент, правну сигурност, што је добро за привлачење инвеститора", истакао је Вучић.
Изразио је наду да ћемо ову прилику, као и Самит у Софији, искористити као додатни подстрек не само за напредак ка ЕУ, него и за уређење земље, за политички, економски напредак, као и напредак у владавини права.

Могерини: Преговори о чланству напредују добро

Обраћајући се медијима после разговора са председником Србије, другог за последње две недеље, како је сама истакла, Могеринијева је рекла да придаје велики значај чињеници да је у Београду, да је желела да лично дође у Београд после представљања Извештаја ЕК. 
Могеринијева је рекла да преговори о чланству Србије у ЕУ напредују добро, додајући да је отворено 12 од 35 поглавља.
Поручује да су добри изгледи да се нова поглавља отворе током бугарског председавања Унији.
Међутим, додаје, у документу се наводе и области у којима је потребан додатни рад.
"Знам да су председник и Влада свесни тога где треба уложити додатни труд, и у којим областима", рекла је она. 
Импресионирана је, каже, решеношћу, енергијом и посвећеношћу Србије, али и земаља региона да се иде даље са реформама и ка чланству у ЕУ.
Подсетила је да је током представљања Извештаја у Стразбуру јасно речено да преговори са Србијом напредују добро.
"Поштовани председниче, препознали смо решеност ваше земље, под вашим вођством и уз рад владе коју сте водили, и све што сте до сада учинили на путу ка чланству", рекла је Могеринијева.
Напоменула је да порука о перспективи чланства у ЕУ коју доноси није само билатерална, већ је регионалног карактера.
Та порука је веродостојна, посебно за Србију и Црну Гору, истакла је Могеринијева.
Наводећи да ЕК међу многима слови за строгу и као неко ко не даје поклоне, Могеринијева је рекла да је убеђена да је процес проширења на Западни Балкан "поклон који сами себи треба да дамо у ЕУ".

"Крајње је време да се примене постигнути споразуми"

Висока представница ЕУ истакла је да је са Вучићем разговарала и о дијалогу Београда и Приштине.
"Имамо нову фазу усмерену ка постизању циља, а то су правно обавезујући споразуми", навела је Могеринијева истичући да су преговори усмерени и ка примени већ постигнутих договора, укључујући ЗСО, али и споразум о енергетици.
Крајње је време да постигнути споразуми буду примењени, поручује висока представница ЕУ и напомиње да је то кредибилна основа за даљи рад у новој фази дијалога.
Када је реч о предстојећем самиту у Софији, рекла је да се нада да ће састанак, који долази знатно после Солуна, дати нови подстрек дубљој сарадњи у региону и да ће бити одато признање за заједнички рад на путу ка ЕУ и учвршћивању реформи.

Могерини: Све спровести; Вучић: Само ЗСО није спроведена

Бриселски споразуми морају у потпуности да се испуне, и ЗСО и сви други елементи споразума, рекла је Могеринијева, а њен домаћин Вучић узвратио да је ЗСО једина неиспуњена обавеза из Бриселског споразума.
"Морамо да радимо тако да кад нешто почнемо то и завршимо, а ту спада и оснивање ЗСО, али уверена сам да тако треба да спроведемо и све друге елементе Бриселског споразума, односно требало је и раније да се десе. Поздрављам почетак израде статута ЗСО који, истина, касни извесно време, али пратићу и додатно ћу радити како бисмо обезбедили даље кораке", рекла је Могеринијева.
Она је тако одговорила на питање шта тачно ЕУ подразумева под потпуном применом Бриселских споразума.
Председник Вучић је реаговао, иако је питање било упућено Могеринијевој, како би још једном указао да није сагласан са таквим балансираним приступом и позивањем обе стране на испуњење обавеза, јер, како је истакао, једино што није испуњено је формирање ЗСО, а то је обавеза Приштине.
"Остајем при ономе што сам више пута рекао, а то сам рекао и Федерики Могерини, да не мислите да сам нем кад дођу високи званичници ЕУ – сигуран сам да Албанци никада неће испунити обавезе из Бриселског споразума и никада им то није била намера", рекао је Вучић.
Подвукао је да нема "још неких обавеза, поред Заједнице српских општина, које нису испуњене".
"То је једина", нагласио је председник Србије.
Вучић је указао да споразум о енергетици није договорен Бриселским споразумом, већ је речено да ће се о њему разговарати, а све остало што је било – Београд је испунио.
"Учешће на локалним изборима, чак и на парламентарним, стварање регионалне полиције, уклањање цивилне заштите, правосудни систем... све што је требало, а било је теже од ЗСО, спроведено је у дело од прве до последње тачке споразума", рекао је Вучић.
Поновио је да се на ЗСО односи шест од 15 тачака споразума, односно 40 одсто, а да то није ни дирнуто.
"Данас је тачно пет година откако је потписан Споразум, а ми смо увек спремни за разговоре", рекао је Вучић.
Могеринијева је иначе још рекла да дијалог који модерира у Бриселу не значи само позивање две стране да размене ставове и покушају да се договоре.
"То видим пре свега као један технички компликован подухват који захтева да читав тим свакодневно ради у Бриселу. Гарантујем да ће наш тим наставити да вредно ради на реализацији Бриселског споразума и уверена сам да може да дође до завршетка тог процеса онако како и очекујемо", закључила је Могеринијева.

О инциденту у Скупштини

На питање како коментарише Шешељев инцидент у Скупштини Србије и да ли би то могло да утиче на односе с Хрватском, шефица европске дипломатије Федерика Могерини рекла је да у суштини може да понови оно што је српски председник јуче рекао – а то је да осуђује сваки акт који не подржава демократске институције, попут Народне скупштине, те додала да је и лично имала слично искуство прошле године.
"То су епизоде које не служе на добро самој Србији и томе да се она види као једна солидна демократска земља. Ја сам прошле године посетила српски парламент и имала слично искуство, али верујем да, као што је хрватски премијер Пленковић рекао, важно је да се дијалог одржи. То је и суштина пројекта ЕУ и томе смо сви посвећени", наела је Могеринијева.
Надовезујући се на ову тему, српски председник Александар Вучић приметио је да су сви у држави јуче веома снажно осудили понашање Шешеља, те да је, како каже, слушао лажи од политичких представника из Србије и региона како "неко није споменуо Шешеља, јер га се плаши".
"Понављам, осуђујемо понашање Шешеља, оно за које знамо да се догодило, јер постоји и оно које не знамо, а за које он тврди да се догодило", навео је Вучић.
Додао је, међутим, да су се много теже увреде догодиле током његове посете Хрватској, на које нико ни у Хрватској, ни из ЕУ није реаговао.
Нису, каже, реаговали ни на подизање споменика Алојзију Степинцу, нити на изјаве Харадинаја и Тачија.
Поручио је да је његов посао да гради добре односе и да ће то наставити да ради, уз опаску да "ми Срби морамо да научимо једну ствар, а то је да нисмо увек у истој позицији, не морам то вама у Србији да доказујем, али морамо да се понашамо рационално".
"Могао бих сат времена о томе, али бих нанео штету земљи коју волим и за коју радим и борим се и на овом састанку сам се борио и дао све од себе да заштитим Србију на најбољи начин", рекао је Вучић.
Додао је да кад би рекао шта мисли о изјавама Харадинаја и Тачија не би тиме учинио услугу ни нашем народу, ни европском путу, те је замолио да се његова уздржаност не схвати као знак слабости, већ као брига за народ.
Наводећи да је Могеринијева говорила да је важно да радимо још вредније и посвећеније на реформама, о великом послу који нас чека, да морамо да имамо још већи раст и више фабрика, инвестиција, Вучић је поручио да ми немамо другог излаза него да радимо на нашем европском путу, али да нисмо у идеалној ситуацији.
"Наследили смо тежак терет и то не само од 2008, од проглашења тзв. независности, тај терет траје деценијама, од стварања Призренске лиге, тако да са тим нам је борити се, али да знамо који је пут. Наше је да се боримо свим средствима да сачувамо мир и стабилност, у том смо имали подршку ЕУ", рекао је Вучић, те захвалио Могеринијевој на ангажману.
"А да ли ћемо дочекати да неко каже да је то што се нама дешавало и што граде споменик Степинцу, или то са улицама Миле Будака, да је то горе него што је Шешељ урадио, знам да нећемо", приметио је српски председник те додао:
"То остаје на нама и да своје глупости исправљамо и не понављамо оне које о нама говоре лошије него што ми јесмо и себе представљамо лошије, али то је наша кривица, а не неких других."

Могерини: Из ЕУ 80 одсто страних инвестиција

Федерика Могерини је, наглашавајући значај који ЕУ има за Србију, навела да је Унија највећи трговински партнер, а да скоро 80 одсто страних директних инвестиција долази из земаља ЕУ.
Само претходне године, наводи, у Србији је било 1,5 милијарди евра страних директних инвестиција из ЕУ.
Могеринијева сматра да су ти подаци кичма и основа пута Србије ка ЕУ и начин на који Унија и Србија корачају руку под руку у корист грађана.
Говорила је и о снажној подршци из буџета ЕУ у износу од четири милијарде евра за наредни период.
Указујући на обим и релевантност сарадње, Могеринијева је рекла да је то само почетак и мали елемент на путу Србије ка ЕУ, јер "смо управо о томе данас говорили". Амерички генерал на сва уста хвали руску војску након напада на Сирију! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА