Најновије

Шта пише у декларацији ЕУ која се усваја у Софији?

У декларацији која ће бити усвојена на самиту у Софији, у коју је Радио телевизија Србије имала увид, наглашена је подршка европској перспективи Балкана, као и обавезе и принципи којих у том процесу треба да се држе обе стране.

Европска Унија (Фото: Јутјуб)

Наглашава се спремност ЕУ да „појача ангажман на свимнивоима у циљу политичке и економске трансформације региона, укључујући и појачану финансијску и техничку помоћ, у зависности од напретка владавине права партнера на Балкану“.
Заузврат, ЕУ у декларацији од партнера очекује да дају“приоритет демократији, владавини права и да на дефинитивни обавезујући начин реше спорове из прошлости“.
Због противљења Шпаније да стави потпис на заједнички документ са представницима Косова, договорено је да декларацију потпишу само чланице Уније.
Другим речима, морало се одустати од првобитне намере да то буде заједничка декларација лидера ЕУ и партнера са западног Балкана.
Позивајући се на Самит из Солуна, када је државама из региона први пут обећано чланство, ЕУ потврђује јасну подршку европској перспективи западног Балкана, али без помињања појединачних земаља.
Упркос компромису са Шпанијом око текста резолуције, како РТС сазнаје у Европском савету, шпански премијер Маријано Рахој ипак неће присуствовати самиту, а неизвесно је и присуство представника Кипра.
Због земаља које не признају Косово, на Самиту неће бити истицања државних симбола и имена држава. Прочитајте ОВДЕ зашто је Милићка поплавела од муке и кога је то Малагурски прозивао а она га бранила. Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стратегија проширења Европске уније на Западни Балкан.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА