Најновије

АМЕРИЧКА ПАМЕТ ПАЛА У РУКЕ РУСА: Сирија предала Русији и тактичку крстарећу стелт-ракету AGM-158A/B JASSM-ER?! (ВИДЕО)

Неки војни експерти догађајем од стратешког значаја сматрају Асадову предају Русији најновијег модела америчких крстарећих ракета „Томахавк“ (RGM-109E Tomahawk Block IV), а можда тактичке крстареће стелт-ракете AGM-158A/B JASSM-ER.

Лансирање америчке "паметне ракете" (Фото: Јутјуб)

Ова друга би била посебно важан и вредан „улов“. Поготово што им је „памет“ - коју је пре неки дан на сва уста хвалио Доналд Трамп - остала неоштећена.
Већ су се зато појавила питања: шта ће Русија са њима урадити, односно -којим својим стручњацима ће их прво послати?
Сви се мање-више слажу да ће им крајње одредиште бити Централни научно-истраживачки институт Снага ваздушно-космичке одбране, у којем већ постоје макете (у сразмери 1:1), као и реални прототипови, западноевропских и америчких средстава за ваздушне нападе.
Руси - бар тако тврде - нису успевали последњих година да определе неке њене битне параметре јер нису имали податке о коришћеним материјалима „гутачима звука“.
Најважнија етапа у проучавању допремљених ракета имаће у свом средишту алгоритме радиоелектронске опреме ракете „JASSM-ER“, нарочито њеног инерционог навигационог система и модула стабилности трајекторије и потврђивања „хватања“ циља BIA („Bomb Impact Assestment“) помоћу инфрацрвеног сензора у глави ракете.
Ако је Русима под руку заиста дошла „JASSM-ER“ са ИНС „упакованом“ треајекторијом лета - имаће на располагању исцрпне одатке о тактици извоења удара која узима у обзир локални рељеф.
Биће за руске стручњаке занимљиво и да сазнају које „позиционе рејоне“ сиријске ПВО нису успели на време да открију амерички авиони за радиоелектронску шпијунажу RC-135W „Rivet Joint“.
Њихов ништа мањи интерес изазваће и методи шифровања пакета података које је моћни 25-ватни предајник BIA слао „Ривет Џоинту“.
Важност ће имати и моменат укључивања тог модула у току самог лета ракете, што ће омогућавати (кад буде „дешифровано“) откривање положаја ракета AGM-158A/B знатно пре него што их је досад могао да открије руски летећи радар А-50У.
Руси ће такође моћи и да одреде дијапазон рада инфрацрвеног сензора смештеног испод „носа“ JASSM-ER. Јер, то ће им дати прилику да смисле нове инфрацрвене замке за Американце.
Идентична тестирања ће проћи и последња верзија „Томахавка“ RGM-109E.
Све у свему, руска ПВО/ПРО имаће неколико наредних година Американце „у шаци“.
Јер, да би повратили изгубљени ниво тајности технологија JASSM/-ER и „Tomahawk Block IV“ Пентагону и компанији „Raytheon“ биће потребне стотине милиона долара и неколико година.
Руски авион потопио брод надомак Сирије. Снимак можете погледати ОВДЕ.
Извор: fakti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Америка са Француском и Британијом напала Сирију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА