Најновије

НАШ ЛОВАЦ БИО ЈЕ СМРТ ЗА АМЕРИЧКЕ Ф 16: Требало је да их имамо чак 200, а направили су га домаћи стручњаци (ВИДЕО)

Све је почело 1982. године, одмах после завршеног посла на "орлу". У тренутку када је пројект југословенског суперсоничниог ловца НА обустављен на њему је радило више стотина врхунских стручњака. Било је планирано да првих пет прототипова (три једноседа и два двоседа) полете 1995, а да серијска производња почне 1999. године.

Југословенски ловац (Фото: Јутјуб)

За потребе Југословенског ваздухопловства предвиђена је набавка 200 летелица НА до 2009. године. Ваздухопловна индустрија СФРЈ је спремала кадрове и технологије за производњу. Партнери из Француске и Енглеске због односа цене и квалитета једномоторног авиона сматрали су да би било могуће продати до 500 примерака.
Трошкови целог пројекта (израда свих 200 летелица, одржавање и летење у периоду од 20 година) били су процењени на и тада скромних четири милијарде долара. Југословенска привреда је за потребе производње НА требало да отвори око 100.000 радних места.
У Ваздухопловнотехничком институту већ 1987. године постојао је локални "интернет", интегрисан на тада напредни амерички рачунар процесор ВАКС 8.700 (једини изван западних земаља). Институт је умрежио оптичким кабловима своје пројектантске капацитете и лабораторије, сва важнија радна места. Успоставио је и нтегрисан систем за пројектовање и истраживање, уградио савремени и моћни софтвер. Били су оперативни аеротунели.
Испитивање НА, који је 1986. идејно пројектован у сарадњи са компанијом Марсел Десо (Marcel Dassaulta) у Паризу и са енглеском фирмом Бртиш ејроспејс (British aerospace), показало је да је наш авион у блиској ваздушној борби бољи од америчког "ф-16" у свих 10 симулираних почетних услова борбе.
За дејство ваздух-земља, НА је планиран као редак авион из тог доба који би на циљеве могао да дејствује и са дистанце од 50 километара у ваздушном простору.
Погледајте ОВДЕ како дејствује "неутрализатор" мина сиријско-совјетске производње.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА