Најновије

ПОНОВО ХАОС У ДЕИР ЕЗ ЗОРУ - НАЈМАЊЕ 22 ЖРТВЕ: Војска Сирије напала Курде, а Америка их брани! (МАПА)

Сиријска арапска армија (САА) и локални племенски борци покренули су војну операцију против тзв. Сиријских демократских снага (СДФ) под контролом САД-а на источној обали реке Еуфрат у Деир Ез-Зору. Према извештају Сиријске арапске новинске агенције САНА, САА је ослободила села: Џунаина, Џијах, Шакра и Хоикат Ма-Еша.

Сиријска војска у Деир Ез Зору (Фото: Правда)

Снаге које подржавају САД оптужиле су САА да тиме спречавају обрачуне са Исламском државом.
У међувремену, Курди тврде да су успели да поново освоје село Џијах након серије америчких ваздушних напада на САА. Према изворима, 22 жртве су до сада однели ови сукоби.
 
Курди тврде да је напад на њих водила иранска бригада Бакир, која је 6. априла објавила да ће се борити против коалиције под вођством САД-а. С друге стране, сиријски активисти рекли су да је офанзива планирана од стране локалних арапских бораца који желе да поврате своја села заузета од стране Курда.
 
САА је 7. фебруара покренула сличан напад на источну обалу реке Еуфрат, како би заузела кључне изворе нафте од Курда. Међутим, напад је осујећен када је коалиција под вођством САД одговорила тешким бомбардовањем убивши на десетине сиријских бораца, укључујући и неке руске борце који су радили за приватне компаније.
Локални посматрачи верују да ће се нови напад ускоро завршити, посебно што су САД и Русија одлучне да избегну било какву директну војну конформацију у Сирији.

Ранији извештаји о томе да су руски војни преговарачи дошли до новог споразума са терористичким побуњеницима (терористима који не припадају Исламској држави) са седиштем у јужном Дамаску око евакуације, сада су потврђени. Више о томе погледајте
ОВДЕ.
 
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА