Најновије

ЈАНА ПОСЛЕ УБИСТВА МАМЕ ЈЕЛЕНЕ ЦРТАЛА ЧУДОВИШТЕ КОЈЕ ВУЧЕ ЖЕНУ: Шта значи цртеж и чега се она сада сећа

Након убиства Јелене Марјановић, 2. априла 2016. године на насипу у Борчи, њена ћерка Јана је остала без мајке са само пет година. Како се наводи, певачица је кћерки махнула кад је кренула да трчи, и то је последњи пут кад је мала Јана видела мајку живу. Од злочина је прошло две године и поставља се питање - да ли и колико девојчица памти тај дан и догађаје, као и ко ће имати старатељство над маленом?

Марјановићи (Фото: Јутјуб/Фејсбук)

Девојчица која је остала без мајке и чији је отац у притвору од 15. септембра 2017. године због сумње да је починио овај стравични злочин, након убиства мајке понављала је "мама је нестала у трави" и направила је неколико цртежа високе траве у којој се налази нешто што она назива "чудовиштем које хвата жену".
Тим поводом разговарно је са психологом како би се утврдило шта значи цртеж и колико би он био значајан за истрагу.
- Мала деца цртају свашта, цртају оно чега се плаше. Тај цртеж није био само тај догађај, то је био вакуум, она гледа и цртане филмове, и њој су сигурно попуњавали време на разне начине, разни утицаји су долазили до ње па на основу свега тога, ја то чудовиште не бих повезивао са тим догађајем. Она је видела да се нешто дешава, а ако није била сведок убиства, а није, ти цртежи говоре о неком њеном емотивном стању, али нису релевантни да ми на основу тога нешто закључујемо.
- Нормално је да се дете уплашило, нема маме, цела халабука, пуно људи и онда црта страшне ствари које постоје у спољашњем свету. То по мени није значајан податак. Да је она била сведок убиства и да је видела неког и да у том цртежу има елемент тога што је видела то би било значајно, а овако је то само одраз њеног емотивног стања - објаснио је Зоран Миливојевић, психолог.
Како је навео психолог на основу цртежа ништа не може да се закључи, али колико њено памћење може да помогне да се случај реши?

Сведочење мале Јане

И Јану ће још једном саслушати, али ће бити третирана као осетљиви сведок и њу ће испитати стручњаци. Многи су се запитали колико је у стању мало дете да памти након две године.
- Кад питате одрасле људе колико се сећају детињства онда је граница негде до четврте године. С обзиром на то да је Јана имала пет година, и да је та ситуација била врло важна, она је из позиције детета видела да се тад нешто важно дешава, тако да верујем да се нечег сећа. Ако је девојчица на насипу нешто видела, сигурно се сећа. Деца имају фотографско памћење у том узрасту - казао је психолог.
Колико год да би Јана желела да каже истину, у случају да је поново испитају, ситуација је специфична кад се једна околност узме у обзир.
- Ако би Јана сад говорила о томе пошто има седам година, с обзиром на то да сад боље разуме ситуацију која је настала, она може сад да разуме да ће можда неком својом изјавом да угрози и свог оца - напомиње Зоран Миливојевић, психолог.
Није познато да ли ће изјава мале Јане утицати на то ко ће јој у будућности бити старатељ.

Старатељство над малом Јаном

Случај убиства Јелене Марјановић окупира јавност, а многе од самог почетка занима коме ће мала Јана припасти, и ко ће бринути о девојчици којој се у једном дану срушио цео дотадашњи свет.
Из Центра за социјални рад нису хтели да прецизирају коме ће мала Јана бити додељена, само су се позвали на Конвенције о правима детета Уједињених нација.
- Ниједно дете неће бити изложено произвољном или незаконитом мешању у његову приватност, породицу, дом или преписку, нити незаконитим нападима на његову част и углед. Дете има право на законску заштиту против таквог мешања или напада - изјавили су они.
С тим у вези додали су да "објављивање података о току старатељске заштите, конкретних случајева и других поступака, није законом дозвољено и може имати несагледиве последице за садашњи и будући психофизички развој деце, која су дубоко трауматизована".
Шта пише у оптужници против Зоаран Марјановића прочитајте ОВДЕ.
Извор: Телеграф
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА