Најновије

РУСКИ ЗВАНИЧНИЦИ О ПРИСТУПАЊУ СРБИЈЕ ОДКБ-У: Радује нас иницијатива, али знамо да је власт за војну неутралност

"Србија и Русија имају посебне односе. Радују нас жеље да се уђе у ОДКБ, али колико разумемо, мало је вероватно да ће се то десити. Србија је опредељена као неутрална", рекао је Џабаров

ОДКБ (Фото: Politikus)

Потпредседник одбора за спољну политику горњег дома руске скупштине Владимир Џабаров каже да не верује да ће Србија постати део алијансе ОДКБ.

Џабаров је за лист "Известија" реаговао на изјаве лидера СРС Војислава Шешеља о потреби да се Србија приближи Русији и партнерима, како би се удаљила од НАТО.

"Србија и Русија имају посебне односе. Радују нас жеље да се уђе у ОДКБ, али колико разумемо, мало је вероватно да ће се то десити. Србија је опредељена као неутрална", рекао је Џабаров.

Како преноси Тас, руски лист се позива и на дипломатски извор из Србије, који је навео да "планови да се уђе у било какав политички или војни савез нису на државној агенди".

"Известија" подсећа да Вашингтон жели да "угура" Србију у НАТО како би САД контролисале цео Балкан. Пјотр Искендеров, истраживач Института за словенске студије Руске академије наука, каже да би то могао бити двосекли мач.

"Ако НАТО појача притисак, онда би истинске анти-западне снаге могле да преузму позиције у Београду и онда би земља могла да се заиста окрене ОДКБ и другим организацијама у постсовјетском простору", рекао је Искендеров.

Организација договора о колективној безбедности је међународна организација, која се базира на безбедносној и војној сарадњи и представља пандан НАТО-у на простору бившег СССР.
Чланице су Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан, Таџикистан, а земље посматрачи су Авганистан и Србија Прочитајте ОВДЕ изјаву руског дипломате о крају америчке доминације у свету. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА