Најновије

Да ли пресушује балканска рута?

Број миграната у Србији у константном је паду од августа прошле године, а у прихватним центрима обично се налази 4.100-4.200 људи.

Мигранти у Београду (Фото: Јутјуб)

Ово је потврдио републички комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.
У земљу дневно уђе 10-15 људи. Управо је то разлог што су се припадници Војске, који су били део Заједничких снага ВС и МУП, после непуне две године повукли са положаја. Контрола државне међе према Бугарској и Македонији од 2. априла поверена је искључиво полицији.
- Број људи који долазе у Србију се усталио и рута се полако приближава свом крају. Очекујемо да ће се за две године бројке минимализовати. Балканска рута никада неће бити сасвим затворена, али број миграната не би требало да прелази 1.000 - каже Цуцић.

Дато пет азила

Према подацима МУП и Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, само за прва два месеца ове године 1.021 особа изразила је намеру да тражи азил у нашој земљи. Само њих пет га је и добило.
Он додаје да већина оних који уђу у Србију жели врло брзо даље, на запад, иако овде добијају смештај и храну, обућу и одећу, деца су вакцинисана, уведено је похађање предшколског и школске наставе, социјална и здравствена заштита. Постоји чак и опционо дошколовавање и преквалификације, али су мигранти за то слабо заинтересовани.
- Рута је, иако је број миграната смањен, и даље далеко од затварања. Људи су само мање видљиви. Нису сви у центрима, има их у великим градовима, око границе, долазе авионима из Ирана откад имамо безвизни режим са овом земљом - каже Радош Ђуровић из овог центра.
Он поздравља повлачење војске са граница, јер је то, како каже, посао за граничну полицију и она га обавља ефикасно. Према њиховим проценама, у Србији се налази око 5.000 људи, а Хрвати и Мађари свакодневно враћају "илегалце", опет илегално, "преко црте", код нас.
Прочитајте ОВДЕ шта се крије иза хапшења турских држављана на Косову?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА