Најновије

ДАНАС БИ НЕКИ ДА СЕ УГЛЕДАМО НА ЊИХ: Како су Немци 6. априла 1941. извршили ратни злочин и клутурни геноцид над српским народом (ВИДЕО)

Пре тачно 77 година, небо изнад Београда прекрили су авиони нацистичке Немачке. У четири налета, 484 немачка бомбардера засула су престоницу краљевине Југославије са 440 тона бомби.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Тог првог дана рата извршен је и културни геноцид над једним народом, разорена је Народна библиотека, а изгорело је 350.000 књига.
Одлуку да се Београд разори 27. марта донео је лично Адолф Хитлер, разјарен вестима о демонстрацијама против потписивања "Тројног пакта" и рушењу владе Цветковић–Мачек. 
Операција уништења Београда је носила назив "Страшни суд". Прецизан број жртава никада није утврђен, најчешће спомињана бројка убијених цивила је 2.274.
Немачке процене говориле су да је жртава бомбардовања било између 1.500 и 1.700, док је премијер Енглеске Винстон Черчил у изјави за Радио Лондон изјавио да су Немци усмртили скоро 12.000 душа. Материјална штета била је огромна. Данас 77 година након овог свиреппог злочина над нашим народом, поједини у Немцима виде узор на који би требало да се угледамо. То је за свако гађење. Немачко бомбардовање Београда никада није снимљено, после рата од снимака бомбардовања других градова и "савезничког" бомбардовања Београда из 1944. године нправљена је реконструкција напада на Београд 1941. године. Данас је Велики петак, више о томе сазнајте ОВДЕ. Извор: РТС/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА