Најновије

ДОДИК: Срби били велики страдалници, нека живе Српска и Србија!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Градишци да Срби морају бити јединствени и чувати две државе — Српску и Србију.

Додик (Фото: Известија/Правда)

„Ако немамо државу, нисмо слободни. У каквом тешком положају су Срби најбоље видимо у Федерацији БиХ, Хрватској, Словенији, Црној Гори, Македонији и на самопроглашеном Косову“, рекао је Додик у обраћању након што је служен помен и положени венци код спомен-плоче српским жртвама западне Славоније испред Цркве Пресвете Богородице у Градишци.

Он је истакао да је неопходно чувати Републику Српску, која је створена као вапај за слободом, у којој данас живе и Срби протерани из западне Славоније.

„Морамо бити јединствени, јер не постоје босански и хрватски Срби“, поручио је Додик.

Он је подсетио да за српске жртве још нема правде, што је видљиво из случаја хапшења некадашњег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, који није задржан у притвору иако постоје релевантни докази да је починио ратне злочине над Србима.

„Зато је потребно да јачамо нашу Републику и не смемо попустити ни на једном месту. Српска је данас стабилна и верујем у њену будућност“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да се годинама у Градишци даје помен страдалим Србима из западне Славоније, и да то не сме да престане.
„Срби из западне Славоније протерани су у злочиначкој акцији Хрватске“, рекао је Додик и истакао да о карактеру те акције говори и чињеница да је међу убијеним била и двогодишња девојчица убијена у бакином наручју.

Он је подсетио да су Срби, који су бранили Европу од Османлија, на трагичан начин у прошлом веку страдали у Хрватској.
„Наша стратишта су Јасеновац, Јадовно, Паг, Шушњари… Срби су у прошлом веку били велики страдалници који не смеју да забораве своје жртве. Зато нека живе Република Српска и Србија!“, истакао је Додик.

Председник Удружења Срба протераних из западне Славоније Крсто Жарковић рекао је да је од 1991. до 1995. године страдао 1.241 Србин из западне Славоније.

„Имена погинулих биће уклесана на спомен-плочу“, навео је Жарковић и подсетио да нико није био у затвору због злочина над Србима у западној Славонији.

Председник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић рекао је да је егзодус Срба из западне Славоније један од највећих у историји Европе.

Он је нагласио да је потребно говорити о истини и да не смеју да се забораве српске жртве.

Венце су код спомен-плоче српским жртвама западне Славоније положили Додик, српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар просвете и културе Дане Малешевић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, вицеконзул Србије у Бањалуци Перица Николић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, породице српских жртава, представници Удружења Срба протераних из западне Славоније, Борачке организације Републике Српске, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и Општине Градишка.

На данашњи дан кренула је операција “Бљесак”, протеривање и убијање Срба у избегличкој колони, више о томе ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Дан Републике Српске, Милорад Додик

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА