Најновије

ОКО ЗА ОКО, ЗУБ ЗА ЗУБ: Веровали или не, у Србији су постојале и ове смртне казне!

Смртна казна у Србији је званично укинута 2002. године иако већ тада пуну деценију нико заправо није погубљен. У прошлости је овај начин кажњавања био далеко распрострањенији, а једна метода у Србији је сматрана нарочито ефикасном и праведном.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Смртна казна је у прошлости Србије примењивана прилично често и то за велики број злочина почев од убиства, па преко крађа и хајдуковања, чак и прељубе. Најчешћи начин погубљења било је стрељање, али су се у појединим периодима практиковали и разни други методи - стрељање, вешање, ломљење точком, декапитација, а у почетку је било и набијања на колац, традиције која је на овим просторима остала из турских времена.

Што се казни за убиство тиче, све до 1842. у Србији је важио метод еквивалентне казне. То значи да су убице погубљиване на исти начин на који су убиле своју жртву!

Реч је заправо о древном закону талиона - око за око, зуб за зуб - који је записан још у Хамурабијевом законику из 18. века пре нове ере.

Што се Србије тиче, метод еквивалентне казне је прописан једном уредбом из 1825. године и у пракси је значио да се убица могао погубити на било који замислив начин - дављењем, стрељањем, вешањем, пробадањем... све у зависности од начина на који је он убио жртву. Ишло се дотле да је у неким случајевима чак употребљивано и исто оружје.

Са становишта да је држава била тек у настанку и да је власт у појединим крајевима била заправо прилично лабава, овакав начин погубљења се у пракси често претварао у народни линч, са мањим или већим благословом власти које некада не би заправо ни стигле да затворе, испитају и право осуде починиоца.

Са овом праксом у Србији, коју су многи сматрали најправеднијим начином кажњавања, престало се након 1842. године, иако је смртна казна потрајала још читав век и по.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да су Немци Срби и има доказ за то?

Извор: Dnevno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Досије - Чекајући смрт.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА