Најновије

АСАД: Моја земља не поседује хемијско оружје, једина мисија САД у Сирији је подршка терориста

Сиријски председник Башар ел Асад негирао је да Сирија поседује арсенал хемијског оружја и одбацио оптужбе да су његове снаге употребиле такво оружје против цивила у сиријском граду Дума, пренели су локални медији.

Асад (Фото : прес-служба сиријског председника)

Он је у интервјуу листу "Катимерини" нагласио да Сирија не поседује хемијско оружје још откако га се одрекла 2013. године.

- Међународна агенција за хемијско оружје је спровела истрагу о томе и јасно је документовано да ми немамо такво оружје - рекао је Асад током првог интервјуа откако су САД, Велика Британија и Француска 14. априла извршиле напад на Сирију, као одговор на наводни напад хемијским оружјем у Думи.

Асад је напоменуо да су "приче Запада", у којима је Дамаск оптужен за употребу хемијског оружја, покренуте након победе сиријске војске, пренео је "Спутњик".

- То је фарса, веома примитивна представа, са циљем да се нападне сиријска војска. Зашто? То је најважнији део: када су терористи изгубили, САД, Француска и Велика Британија, као и њихови други савезници који желе да дестабилизују Сирију, изгубили су једног од главних адута. Зато су морали да нападну сиријску војску, само да би подигли морал терориста и спречили сиријске снаге да ослободе још нека подручја у Сирији - изјавио је сиријски председник.

Ситуација у Сирији је озбиљно ескалирала у последњих неколико седмица, након што је велики број медија оптужио Дамаск за употребу хемијског оружја у Думи у подручју источне Гуте.

Сиријске власти и Русија су одбацили оптужбе да је Дамаск извршио такав напад и оптужили терористе за инсценирање напада, док су невладину организацију "Бели шљемови" оптужили за утицај на јавно мњење и правдање могуће стране интервенције у Сирији.

Неколико граната, лансираних са територије Голанске висоравни погодило је сиријску провинцију Кунеитра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Састанак Асада и Путина у Сочију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА