Најновије

Исповест ветерана који је „украо шоу“ на паради за Дан победе

Видео-снимак на ком руски председник Владимир Путин штити ветерана са параде за Дан победе од председничког обезбеђења постао је хит на руским друштвеним мрежама. Испоставило се да се ветеран и Путин знају од раније.

Ветеран (Фото: Јутјуб)

Пензионисани генерал-мајор Дмитриј Сиркашев (94) рекао је РТ-у да је у војну службу позван кад је имао мање од 17 година. После само шестомесечне обуке, млади војник је послат право на фронт.

Прва велика операција у којој је Сиркешев учествовао била је Битка за Смоленск 1943. године, стратешкој офанзивној операцији којом је Црвена армија почела ослобађање Смоленске и Бријанске области у Западној Русији.

Совјети су се суочили са жестоким отпором нацистичких трупа, које су се укопале у овој регији, али након неколико пробоја, ослобођено је неколико градова.

Сиркашев је у то време био редов и међу првим војницима који су ушли у ослобођени Смоленск. За своје активности у тој операцији одликован је Медаљом за храброст. Касније је учествовао у летњој офанзиви 1944. у Белорусији. Сиркашев управо ову операцију описује као једну од најтежих битки.

„Борбе су биле тешке. Тамо сам и рањен. Метак ме је погодио у препоне и прошао одмах поред кичме. Отишао сам у болницу, а на првој линији фронта поново сам био за само три месеца“, рекао је Сиркашев за РТ.

Он је након тога учествовао у ослобађању Минска, а затим и Балтичких држава. Други пут је рањен током учешћа у совјетском нападу на Кенигсберг (данашњи Калињинград).

Једно време Сиркашев се борио и на јапанском фронту, а по зваршетку Другог светског рата постао је активан у руској војсци, где је дошао до чина генерал-мајора.

Сиркашев је стари Путинов познаник, јер су имали прилике да разговарају током претходних прослава поводом Дана победе. Сиркашев каже да „индицент“ са Путиновим обезбеђењем није тако важна ствар. Одмах после гурања, Путин и Сиркашев су наставили да ходају. „Питао ме је за здравље“, рекао је Сиркашев.

Путин је Сиркашева испратио до Гроба Незнаном јунаку, где је положио цвеће заједно с председником Србије Александром Вучићем и премијером Израела Бењамином Нетанијахуом.

Прочитајте ОВДЕ како је Асад одговорио Трампу на увреду да је “животиња”.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Исповест ветерана којег је одгурнуло Путиново обезбеђење

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА