Најновије

МАКРОН САДА ПРОЗИВА ТРАМПА: Сила не поштује дату реч!

Европа не сме да прихвата туђа правила, укључујући и земаља савезника, већ мора да има избор да одлучује сама, поручио је у четвртак француски председник Емануел Макрон, примајући у Ахену "Карлову награду", по имену Карла Великог, једну од најпрестижнијих којом се одаје признање за деловање у правцу европског јединства.

Макрон и Трамп (Фото: Јутјуб)

Пледирајући за европски суверенитет, Макрон је, индиректно, ниједном не изговарајући имена, реаговао на последње одлуке Доналда Трампа и најновија дешавања на Блиском истоку.

- Изабрали смо да стварамо мир и стабилност на блиском и средњем истоку. Неке друге силе, такође суверене као ми, одлучиле су да не поштују сопствену реч. Да ли због тога морамо да одустанемо од нашег избора? - истакао је Макрон, наглашавајући да блиски и средњи Исток и Африка сада гледају у Европу.

Истичући да у свету данас постоје велике претње и нестабилност, Маркон је поручио да Европа мора да инсистира на свом суверенитету, од међународних догађаја, до економских проблема, енергетских питања и климатских промена, у односу на друге силе, али и велике међународне корпорације.

- Ко треба да одлучи о нашем комерцијалном избору? Они који нам прете, који нас уцењују објашњавајући нам да међународна правила, чијем су стварању допринели, сада не важе јер им више не иду у корист? - опет је Макрон прозвао великог савезника, додавши да "ЕУ не треба да буде ни наивна на нелојалну конкуренцију, ни слаба на претње оних с којима је заједно писала нека правила."

У Француској се ових дана нарочито наглашава да Макрон, и поред исказане изузетне присности у Вашингтону, није успео ни мало да утиче на Трампове одлуке. Француски шеф државе је у Ахену, иначе, на маргинама церемоније, у четвртак разговарао с немачком канцеларком Ангелом Меркел о најновијем току догађаја на Блиском истоку, због чега су заједно изразили забринутост.

Говорећи током пријема награде, Макрон је, по четврти пут у року краћем од годину дана, изнео своју визију нове, реформисане ЕУ. Нагласивши да сан о уједињеној Европи данас нагриза сумња, француски шеф државе је изнео "четири заповести", као категоричне императиве за акције у следећих 30 година. Први је да ЕУ не буде слаба и да не трпи, други да се не дели, трећи да нема страха од света у коме живи и да не издаје сопствене принципе и четврти да више нема времена за чекање.

Макрон се заложио за много амбициознију политику заједништва која ће од ЕУ створити геополитичку, комерцијалну, климатску, економску, прехрамбену и дипломатску силу у свету. Упозорио је, такође, да "свугде у Европи одјекује музика национализма" и поручио да су поделе фатални изазов, како у самим земљама, тако и на север - југ и исток - запад, истакавши да само уједињена ЕУ може да одговори на актуелне претње.

Инсистирао је на јединству Француске и Немачке и обавезу солидарности међу земљама, укључујући и финансијску. Прекидан ауплаузима, поручио је да Француска треба да доврши дубоке реформе и смањи јавне расходе, а Немачка да се одрекне инсистирања на буџетском и комерцијалном суфициту који увек иде на штету других. Заложио се за далеко амбициознији европски буџет, јачу и интегрисанију еврозону, економску, фискалну и социјалну усаглашеност.

- Европа је утопија, али та утопија постоји. Утописти су прагматичари и реалисти - рекао је Макрон и упозорио да је ЕУ једна од најкрхкијих творевина, што стално треба имати на уму.

Затворени клуб

Говорећи о стварању нове Европе, Макрон је поново инсистирао на јачању капацитета доношења одлука, што се индиректно односило и на проширење.

- Не верујем у затворену Европу као предефинисани клуб само за одабране, али не верујем ни у Европу која непрестано треба да чека да 28 данас, 27 сутра, и неки други прекосутра, сви буду сагласни баш у свему - рекао је Макрон. - Ако су правила јасна, врата су отворена, да би свако онога дана када буде желео и могао, био у стању да нам се придружи.

Макрон је, иначе, истакао да је европска конструкција донела до сада невиђених 70 година мира од Другог светског рата до данас, али да је то само делимично истина и важи само за неке нације у Европи.

- Можемо ли рећи да су народи бивше Југославије живели у миру? - истакао је Макрон, а као примере недостатка мира, слободе и просперитета у том периоду навео и грађане бивше Чехословачке, Поргуталије, Шпаније, бивше Источне Немачке, балтичких земаља, Бугарске...

Нагласио је да кроз Еворпу и даље пролази трагика историје и поручио да то обавезује сваку нову генерацију.

Коначно је објављено, прочитајте ОВДЕ где ће састати Трамп и Ким.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп и Макрон су приликом недавног сусрета размењивали неуобичајено много нежности

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА