Најновије

СВЕ ВЕЋИ БЕС У НАТО И САД: Русија и Турска праве први турски борбени авион

Додатни корак Анкаре ка Москви у кључном и осетљивом пољу ратне индустрије ће бити имплементација планова за Русију да испоручи моторе првом турском борбеном авиону TF-X.

TF-X (Фото: Јутјуб)

Директор руске државне одбрамбене компаније Ростех за међународну сарадњу, Виктор Кладов, у својим изјавама из Анталије на евроазијском аеромитингу је за Риа Новости рекао да Русија може испоручити моторе за борбени авион који Турска планира да изгради, и најавио је да ће ће турски експерти посетити Русију, јер је Турска “посебно заинтересована за копродукцију авиона и хеликоптера,“ преноси Дефенсе Неwс, позивајући се на турске званичнике одговорне за војно снабдевање.

Туска је приоритетно инвестирала у одбрамбену индустрију, а турска одбрамбена индустрија улаже милијарде долара у пројекте не само да би испунила потребе турских оружаних снага, већ и за извоз.

Најамбициознији подухват турске одбрамбене индустрије је производња турских борбених авиона, док је производња беспилотних борбених ваздушних возила (УАВ) већ у току.

Када се ова информација потврди, то ће бити још један удар на Анкарин већ крхак однос са Вашингтоном и Западом, пошто су напади турског руководства и Ердогана лично против Доналда Трампа, и других европских лидера, у подршци Курдима у Сирији, достигли врхунац, често излазећи изван граница.

Инсистирање Турске на куповини С-400 је сада стални извор трења са Вашингтоном, док забринутост такође изазива и споразум о изградњи прве нуклеарне електране у Турској од стране руског Росњефт-а.

Према речима истог извора, план производње TF-X чека званични Ердоганов благослов, док су две највеће турске одбрамбене компаније, Аселсан и ТАИ (Туркисх Аероспаце Индустриес), већ потписале Меморандум о разумевању за одређени програм за који ће турска влада издвојити 1.178 милијарди долара. Након што Ердоган да зелено светло, који је показао лични интерес за овај план, турске компаније су спремне да га спроведу, кажу турски званичници.

Најбољи борбени авион који кошта 216 милиона $ комад погледајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА