Најновије

ТРАМП НАПАДА ИРАН КАО НАТО СРБИЈУ: Драматично упозорење аналитичара за Блиски исток

Амерички председник Доналд Трамп могао би да нападне Иран по рецепту по ком је НАТО извео злочиначку агресију против Србије 1999. На то упозоравају аналитичари у тренутку док је ситуација на Блиском истоку ескалирала најновијим ракетним нападом израелских снага на иранске положаје у Сирији, у којима је убијено најмање 23 људи.

Трамп (Фото: Синхуа)

До драматичног развоја догађаја дошло је само два дана након што је Трамп повукао Америку из иранског нуклеарног споразума упркос упозорењима осталих сила потписница да ће то довести до застрашујућег сценарија, па и могућег директног сукоба Ирана и Америке. Није било потребно много па да амерички савезник Израел, који никада није одобравао тај уговор, отпочне лични обрачун с Техераном.

Најпре је саопштено да су Иранци ракетирали Голанску висораван, што је Израелцима послужило као оправдање да испале више од 70 пројектила на иранске циљеве у Сирији.

- Под изговором гранатирања израелских положаја у близини Голанске висоравни израелска војска је извела напад на територији Сирије. У њему је учествовало 28 израелских авиона Ф-15 и Ф-16, који су испалили око 60 ракета, док је више од 10 тактичких пројектила лансирано са земље. Нападнута су места дислокације оружаних снага Ирана, као и положаји средстава противваздушне одбране војске Сирије у региону Дамаска и на југу земље - саопштило је руско министарство одбране и открило да је сиријска противваздушна одбрана оборила више од половине израелских ракета, али да је ипак страдало 23 људи, међу којима и троје припадника снага Сирије.

Такву ескалацију аналитичари виде као припрему за улазак Америке у коначни обрачун са Ираном, који је Трамп још једном оптужио да је одговоран за сејање смрти и хаоса на читавој планети. Он је то истакао бранећи одлуку о повлачењу из споразума с Техераном, иако га је због тога критиковао цео свет, изузев Израела и Саудијске Арабије.

- Споразум са Ираном је био једностран и довео би до ширења нуклеарног наоружања - рекао је Трамп и открио да ће САД можда већ наредне недеље ударити Техеран санцкијама.

То је схваћено као корак ка ширењу сукоба САД и Ирана, који би, како сматрају аналитичари, био катастрофалан.

- Могли бисмо да замислимо интервенцију САД и савезника (сигурно Израела, а видели бисмо кога још) против виталних објеката и инфраструктуре која је од значаја за иранско присуство на Блиском истоку и наравно оно што се препознаје као ирански нуклеарни програм. Таква интервенција би се спровела примарно наоружањем које је вођено и има велики домет - рекао је за Спутњик војни аналитичар Александар Радић повлачећи паралелу са нападима таквих карактеристика на нашу земљу 1999. Према његовим речима, иранско наоружање је слабије од америчког, али да снага Техерана лежи у томе што он контролише велики број паравојних снага широм Блиског истока.

- Оне на терену могу да изазову јако велике неприлике Американцима, али и Израелцима - закључује Радић.

Истовремено, пажња свих важних међународних субјеката за Блиски исток усмерена је на Русију и њеног лидера Владимира Путина, који је истакао да је забринут ескалацијом, али је исто тако на војној паради поводом Дана победе 9. маја угостио израелског премијера Бењамина Нетањахуа. Након што је Нетањаху том приликом упоредио Иран са нацистичком Немачком, Путин, који је савезник Техерана, поручио је израелском колеги да је неопходно заједно пронаћи начин за ублажавање ситуације у региону око Сирије.

Међутим, оштрији је био шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је позвао и Иран и Израел да избегавају акције које могу довести до спирале конфликта.

Асад: Америком не управља Трамп

Сиријски председник Башар ел Асад тврди да Америком не управља Доналд Трамп, већ сама држава, независна од улоге председника, те да је њен коначни циљ уништење Руске Федерације. Како је истакао у интервјуу грчком листу Катимерини, шеф САД је једног дана каже једно, а следећег већ друго, те да верује како трећи светски рат неће избити у Сирији, пре свега јер то неће дозволити "мудро руско руководство".

- Надам се да нећемо бити сведоци директног сукоба између те две суперсиле (Русије и Америке, прим. аут.) јер би тада ствари измакле контроли у свету - казао је Асад и оптужио САД да је једина мисија коју су имале у Сирији била подршка терористима.

Он се осврнуо и на то што га је Трамп недавно назвао "животињом" нагласивши да такав речник одлично одсликава степен америчке културе.

ЕУ да замени САД на месту светске суперсиле

Шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер жестоко је оплео по америчком лидеру Доналду Трампу због његове одлуке да Америку повуче из споразума о иранском нуклеарном програму, нагласивши да ЕУ мора да преузме улогу коју су САД досад имале у свету као суперсила. Како је Јункер нагласио, Вашингтон очигледно више не жели да сарађује и окренуо је леђа дојучерашњим савезницима, "па би му зато трајно требало одузети и утицај".

Трамп увео нове санкције Русији

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције руским, иранским, севернокорејским и кинеским појединцима и правним ентитетима, оптуживши их за кршење америчког закона о неширењу оружја за масовно уништење. На листи се налази 28 санкционисаних које САД оптужују да "имају потенцијал да пруже материјални допринос развоју крстарећих или балистичких ракетних система у Ирану, Сирији или Северној Кореји".

Најновије мере Вашингтона руско министарство спољних послова види као бедни покушај Америке да се реваншира за фијаско који је та земља доживела када је 14. априла заједно са Француском и Британијом извела напад на Сирију.

Амерички војни експерти веома су забринути што је кинеско Ратно ваздухопловство добило најбоље руске ловце Су-35С. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп: Бомбардовање наших савезника Срба велика грешка

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА