Најновије

Држава почела продају бања, а није њен власник?!

Дуго најављивана приватизација српских бања је почела, а Куршумлијска је прва у низу 30 пропалих лечилишта коју су Републичка дирекција за имовину и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање пре неколико дана огласили на продају.

Куршумлијска бања (Фото: Јутјуб)

Бањски комплекс "Жубор" у Куршумлијској бањи добиће новог власника, али не и извориште геотермалне воде - оно остаје државно. Влада Србије донела је недавно одлуку о продаји, а будући купац ће начин коришћења и експлоатацију термалног извора регулисати у складу са условима и поступком прописаним одредбама Закона о рударству и геолошким истраживањима.

У првом пакету приватизације на списку су још и Специјална болница Бујановац, Бања Ковиљача, Нишка, Златибор, Сокобања, Рибарска, "Меркур" у Врњачкој Бањи, "Гејзир" у Сијаринској, као и Институт за лечење и рехабилитацију у Нишкој Бањи и "Термал" у Врднику.

У Куршумлијској бањи је оглашен хотел "Жубор", укупне површине око 16.000 квадратних метара, са пратећим објектима и 95.902 квадрата земљишта. Почетна цена за цео бањски комплекс је око 2,6 милиона евра. По истом моделу наставиће се и приватизација осталих бања.

Професор Божо Драшковић из Института економских наука сматра да проблем са продајом Куршумлијске бање лежи у томе што најпре није утврђен њен власник. По њему, не може држава да оглашава продају нечега што није у њеном власништву, већ је то имовина ПИО фонда. Професор сматра да нека лечилишта уопште не треба продавати и да је немогуће да се сва продају по истом моделу. Добра ствар је, каже, што извори нису оглашени.

"Планинка": превисока цена

- Менаџмент "Планинке" прати дешавања у вези са Куршумлијском бањом. Заинтересовани смо, поготово јер се бавимо истом делатношћу. У овом тренутку, међутим, због тражене цене не видимо себе у овом послу, јер знамо да су у овој бањи неопходна велика улагања - каже Радован Раичевић, генерални директор куршумлијског предузећа "Планинка", која управља садржајима у Пролом и Луковској бањи.

Прочитајте ОВДЕ каква се то нова петиција потписује и у вези са чим се народ сада буни.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Куршумлијска бања већ годинама пропада…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА